
Surówki z warzyw sezonowych to świetny dodatek do obiadu, ale również pyszny i lekki samodzielny posiłek. Są pełne witamin i cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Obecnie mamy praktycznie nieograniczony dostęp do świeżych warzyw, jest to też, więc najlepsza pora, żeby przygotować pyszną surówkę z młodej kapusty. Jak większość przepisów, które znajdziecie na blogu, surówka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego chrupiąca i orzeźwiająca w smaku. Surówka z młodej kapusty doskonale sprawdzi się do dań z grilla lub jako dodatek do obiadu.
3-4
15 minut
łatwy
Składniki
0,5 główki młodej kapusty (ok. 300 g)
1 marchewka (ok. 120 g)
4 rzodkiewki
0,5 kalarepy (ok. 70 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
- Zalewa
120 ml octu jabłkowego
2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania
- Na początku przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet jabłkowy, wsyp cukier oraz sól. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. .
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści, usuń twardy głąb, poszatkuj niezbyt drobno.
- Posiekaną kapustę zalej gorącą zalewą i odstaw na ok. 10 minut.
- Obraną marchewkę, kalarepę oraz rzodkiewki pokrój najpierw na plasterki, a następnie w paski.
- Po 10 minutach odcedź kapustę z zalewy, najlepiej na sitku.
- Odsączoną kapustę przełóż do miski, dodaj pokrojone w paski rzodkiewki, marchewkę i kalarepę.
- Do warzyw dodaj olej rzepakowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
* WSKAZÓWKI
- Surówka z młodej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Dzięki swojej chrupkości sprawdzi się również świetnie jako dodatek do burgerów, kanapek, jak i dodatek do dań z grilla.
