Strona główna » Sałatki i surówki » Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Chrupiąca surówka z młodej kapusty

Surówki z warzyw sezonowych to świetny dodatek do obiadu, ale również pyszny i lekki samodzielny posiłek. Są pełne witamin i cennych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Obecnie mamy praktycznie nieograniczony dostęp do świeżych warzyw, jest to też, więc najlepsza pora, żeby przygotować pyszną surówkę z młodej kapusty. Jak większość przepisów, które znajdziecie na blogu, surówka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego chrupiąca i orzeźwiająca w smaku. Surówka z młodej kapusty doskonale sprawdzi się do dań z grilla lub jako dodatek do obiadu.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 0,5 główki młodej kapusty (ok. 300 g)

  • 1 marchewka (ok. 120 g)

  • 4 rzodkiewki

  • 0,5 kalarepy (ok. 70 g)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • Zalewa
  • 120 ml octu jabłkowego

  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru

  • 1 czubata łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Na początku przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet jabłkowy, wsyp cukier oraz sól. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. .
  • Kapustę obierz z zewnętrznych liści, usuń twardy głąb, poszatkuj niezbyt drobno.
  • Posiekaną kapustę zalej gorącą zalewą i odstaw na ok. 10 minut.
  • Obraną marchewkę, kalarepę oraz rzodkiewki pokrój najpierw na plasterki, a następnie w paski.
  • Po 10 minutach odcedź kapustę z zalewy, najlepiej na sitku.
  • Odsączoną kapustę przełóż do miski, dodaj pokrojone w paski rzodkiewki, marchewkę i kalarepę.
  • Do warzyw dodaj olej rzepakowy i wszystko dokładnie wymieszaj.

* WSKAZÓWKI

  • Surówka z młodej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Dzięki swojej chrupkości sprawdzi się również świetnie jako dodatek do burgerów, kanapek, jak i dodatek do dań z grilla.