
Jesień i zima to czas kiedy wypieki z dodatkiem korzennych przypraw smakują najlepiej. Ciastka, ciasteczka, pierniki i pierniczki, to jedne z najpopularniejszych smakołyków przygotowywanych właśnie w tym okresie. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka korzenne. Ciastka, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, a aromat unoszący się w trakcie ich pieczenia nie ma sobie równych. Ciastka korzenne to idealny dodatek do filiżanki aromatycznej kawy lub kubka gorącego kakao. Do przygotowania ciasteczek korzennych możecie również zaangażować dzieci, które na pewno będą się świetnie bawić przy wykrawaniu ciasteczek. Możecie je przechowywać nawet kilkanaście dni w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze, ale gwarantuję, że znikną w oka mgnieniu. Jeśli natomiast szukacie pomysłu na świąteczne wypieki, to ten przepis będzie idealny.
ok. 130 sztuk
60 minut
łatwy
Składniki
300 g mąki pszennej (typ 450)
100 g mąki pszennej graham (typ 1850)
110 g masła
60 g masła orzechowego
150 g miodu
1 duże jajko
1 łyżka przyprawy korzennej
10 g ksylitolu/cukru (opcjonalnie)
szczypta soli

Sposób przygotowania
- W garnku umieść masło, miód, masło orzechowe oraz cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
- Zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia (masa może być lekko ciepła).
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- W międzyczasie do miski wsyp mąkę, przyprawę korzenną oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Do miski z mąką dodaj przestudzoną masę miodową oraz jajko i dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję.
- Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich kolejno rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
- Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 – 11 minut, do lekkiego przyrumienienia.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze.
