
Ciasteczka maślane to chyba jedne z najpopularniejszych i najłatwiejszych w przygotowaniu słodkich wypieków. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia, wyrobić ciasto, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Swoje ciasteczka wzbogaciłam dodatkowo o startą skórę ze świeżej pomarańczy, która w połączeniu z maślanym aromatem sprawia, że ciasteczka zyskują wyjątkowy smak. Ciasteczka z tego przepisu smakują doskonale solo, ale są też świetną bazą do dekorowania. Możecie je polać czekoladą i posypać posiekanymi orzechami lub przełożyć ulubionym kremem. Tak, naprawdę ogranicza Was tylko wyobraźnia. Jedną z propozycji , które chciałabym Wam zaproponować, a która świetnie prezentuje się na świątecznym stole są ciasteczka w formie reniferów. Do dekorowania ciastek maślanych możecie zaangażować również dzieci, dla których będzie to na pewno doskonała zabawa.
48
50 minut + czas pieczenia
łatwy
Składniki
380 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
70 g ksylitolu lub cukru
1 duże jajko (całe)
1 żółtko
skórka starta z całej pomarańczy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do dekoracji
kilka kostek czekolady (mleczna lub deserowa)
kolorowe drażetki (do wykonania nosa renifera)

Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, zółtko oraz startą skórkę z pomarańczy (pomarańczę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem).
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję.
- Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30-40 minut do schłodzenia.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na kilka części i każdą z nich kolejno rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość ok. 4 mm i za pomocą szklanki lub wykrawacza wycinaj koła o średnicy ok. 7 cm. Możesz oczywiście użyć wykrawacza o dowolnej średnicy, będzie to miało jedynie wpływ na ilość otrzymanych ciastek.
- Z podanych składników wychodzi ok. 48 ciastek maślanych o średnicy ok. 7 cm.
- Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 13-14 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze.
- Gotowe ciastka możesz udekorować wedle uznania. Jedną z opcji, która świetnie będzie prezentowała się na świątecznym stole jest udekorowanie ciasteczek na wzór “Renifera Rudolfa”.
Jak wykonać dekorację ciasteczek na na wzór “Renifera Rudolfa”:
1. Czekoladę rozpuść w małym garnku, a następnie za pomocą wykałaczki narysuj rogi oraz oczy renifera.
2. Drażetkę (najlepiej w kolorze czerwonym) przymocuj na ciastku za pomocą odrobiny czekolady. W ten sposób powstanie nos renifera.
