Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami masła orzechowego i wszelakiego rodzaju bakalii, to przepis na ciasteczka orzechowe poniżej na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe. Mega kruche, orzechowe, wypełnione po brzegi rodzynkami, żurawiną i czekoladą będą doskonałym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy czy też kubka gorącego kakao. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione bakalie. Doradzam jednak piec je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają w oka mgnieniu.
18 sztuk
40 minut
średni
Składniki
250 g mąki pszennej
150 g masła
170 g masła orzechowego crunchy *
2 małe jajka lub 1 duże
30 g ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g suszonej żurawiny
30 g rodzynków
20 g czekolady
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Czekoladę, żurawinę oraz rodzynki posiekaj na drobne kawałki.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
- Masło, masło orzechowe oraz ksylitol zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i ucieraj jeszcze chwilę do połączenia składników.
- Gdy masa będzie puszysta dodaj wymieszane suche składniki, ciasto powinno mieć dość kleistą konsystencję.
- Na końcu dodaj posiekaną czekoladę, rodzynki oraz żurawinę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
- Z powstałej masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko lekko je spłaszczając.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż ciasteczka będą lekko przyrumienione.
- Upieczone ciasteczka zdejmuj z blachy po lekkim ostygnięciu.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast ksylitolu możesz użyć białego cukru lub cukru kokosowego.
- Masło orzechowe crunchy, czyli masło z drobnymi kawałeczkami orzechów, możesz zastąpić zwykłym masłem orzechowym (smooth) i dodatkowo dodać drobno zmielone orzechy.
- Do ciasteczek możesz dodać swoje ulubione bakalie.
- Ciasteczka orzechowe możesz przechowywać nawet kilka dni w puszce lub słoiku.