Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasteczka orzechowe z bakaliami

Ciasteczka orzechowe z bakaliami

Ciasteczka orzechowe z bakaliami i kawą

Jeśli podobnie jak ja jesteście wielbicielami masła orzechowego i wszelakiego rodzaju bakalii, to przepis na ciasteczka orzechowe poniżej na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe. Mega kruche, orzechowe, wypełnione po brzegi rodzynkami, żurawiną i czekoladą będą doskonałym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy czy też kubka gorącego kakao. Przepis możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione bakalie. Doradzam jednak piec je od razu z podwójnej porcji, ponieważ znikają w oka mgnieniu.

Porcje

18 sztuk

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 170 g masła orzechowego crunchy *

  • 2 małe jajka lub 1 duże

  • 30 g ksylitolu lub cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 30 g rodzynków

  • 20 g czekolady

  • szczypta soli

Składniki na ciasteczka orzechowe z bakaliami

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Czekoladę, żurawinę oraz rodzynki posiekaj na drobne kawałki.
  • W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Masło, masło orzechowe oraz ksylitol zmiksuj na puszystą masę, następnie dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy i ucieraj jeszcze chwilę do połączenia składników.
  • Gdy masa będzie puszysta dodaj wymieszane suche składniki, ciasto powinno mieć dość kleistą konsystencję.
  • Na końcu dodaj posiekaną czekoladę, rodzynki oraz żurawinę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem.
  • Z powstałej masy formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tylko lekko je spłaszczając.
  • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż ciasteczka będą lekko przyrumienione.
  • Upieczone ciasteczka zdejmuj z blachy po lekkim ostygnięciu.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast ksylitolu możesz użyć białego cukru lub cukru kokosowego.
  • Masło orzechowe crunchy, czyli masło z drobnymi kawałeczkami orzechów, możesz zastąpić zwykłym masłem orzechowym (smooth) i dodatkowo dodać drobno zmielone orzechy.
  • Do ciasteczek możesz dodać swoje ulubione bakalie.
  • Ciasteczka orzechowe możesz przechowywać nawet kilka dni w puszce lub słoiku.
Ciasteczka orzechowe z żurawiną i orzechami