Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe to ciasteczka, które zapewne wiele osób pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Chrupiące na zewnątrz, lekko wilgotne w środku i delikatnie kokosowe. To takie ciasteczka “na raz”, idealne do popołudniowej kawy lub kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Ciasteczka ryżowe są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, gdyż wszystkie składniki wystarczy wyrobić ręcznie. Do pieczenia ciasteczek ryżowych możecie również zaangażować dzieci, które na pewno będą się świetnie bawić przy robieniu w nich dziurek. Proponuję upiec od razu dwie porcje, ponieważ znikają ekspresowo :).

Ilość porcji

ok. 40

Prep time

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 260 g masła

  • 200 g kleiku ryżowego *

  • 100 g wiórek kokosowych

  • 3 duże jajka

  • 50 g ksylitolu lub cukru

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Do podania
  • dżem truskawkowy lub wiśniowy

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Do miski przełóż masło, dodaj jajka, kleik ryżowy, wiórki kokosowe, ksylitol lub cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie, za pomocą szpatułki lub miksera.
  • Masa będzie miała dość gęstą konsytencję.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z gotowej masy formuj kulki wielkości orzecha laskowego, delikatnie spłaszcz je w dłoniach, a następnie w każdej z nich zrób wgłębienie, palcem lub końcówką drewnianej łyżki. Ciasteczko po spłaszczeniu powinno mieć ok. 5 cm. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.
  • Uformowane ciastka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując między nimi niewielkie odstępy, ponieważ ciasteczka trochę urosną.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do momentu, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
  • Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  • Po ostudzeniu wypełnij wgłębienia ciasteczek ulubionym dżemem.

* WSKAZÓWKI

  • Kleiku ryżowego szukaj na półkach z produktami dla dzieci.
  • Ciasteczka możesz wypełnić dowolnym rodzajem dżemu czy konfitury.