Ciasteczka ryżowe to ciasteczka, które zapewne wiele osób pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Chrupiące na zewnątrz, lekko wilgotne w środku i delikatnie kokosowe. To takie ciasteczka “na raz”, idealne do popołudniowej kawy lub kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Ciasteczka ryżowe są bardzo proste w wykonaniu, a do ich przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, gdyż wszystkie składniki wystarczy wyrobić ręcznie. Do pieczenia ciasteczek ryżowych możecie również zaangażować dzieci, które na pewno będą się świetnie bawić przy robieniu w nich dziurek. Proponuję upiec od razu dwie porcje, ponieważ znikają ekspresowo 🙂
ok. 40
30 minut
łatwy
Składniki
260 g masła
200 g kleiku ryżowego *
100 g wiórek kokosowych
3 duże jajka
50 g ksylitolu lub cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do podania
dżem truskawkowy lub wiśniowy
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Do miski przełóż masło, dodaj jajka, kleik ryżowy, wiórki kokosowe, ksylitol lub cukier oraz proszek do pieczenia.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie, za pomocą szpatułki lub miksera.
- Masa będzie miała dość gęstą konsytencję.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Z gotowej masy formuj kulki wielkości orzecha laskowego, delikatnie spłaszcz je w dłoniach, a następnie w każdej z nich zrób wgłębienie, palcem lub końcówką drewnianej łyżki. Ciasteczko po spłaszczeniu powinno mieć ok. 5 cm. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.
- Uformowane ciastka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując między nimi niewielkie odstępy, ponieważ ciasteczka trochę urosną.
- Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do momentu, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- Po ostudzeniu wypełnij wgłębienia ciasteczek ulubionym dżemem.
* WSKAZÓWKI
- Kleiku ryżowego szukaj na półkach z produktami dla dzieci.
- Ciasteczka możesz wypełnić dowolnym rodzajem dżemu czy konfitury.