Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne, idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka orzechowe z żurawiną. Te ekspresowe w przygotowaniu kruche ciasteczka będą idealnym pomysłem, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Możecie je bez problemu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni. Ciasteczka orzechowe z żurawiną są jednak tak pyszne, że znikają zaraz po upieczeniu. Do ich przygotowania możecie również zaangażować dzieci, dla których formowanie ciasteczek będzie na pewno świetną zabawą.
35 sztuk
20 minut + czas pieczenia
łatwy
Składniki
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
60 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Orzechy włoskie oraz żurawinę bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło, żółtka oraz posiekane orzechy i żurawinę. Dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszcz, tak aby powstało okrągłe ciastko o średnicy ok. 5 cm i grubości ok. 0,5 cm.
- Ciasteczka wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia.
- Upieczone ciastka orzechowe przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.