Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciastka orzechowe z żurawiną

Ciastka orzechowe z żurawiną

Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne, idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka orzechowe z żurawiną. Te ekspresowe w przygotowaniu kruche ciasteczka będą idealnym pomysłem, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Możecie je bez problemu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni. Ciasteczka orzechowe z żurawiną są jednak tak pyszne, że znikają zaraz po upieczeniu. Do ich przygotowania możecie również zaangażować dzieci, dla których formowanie ciasteczek będzie na pewno świetną zabawą.

Ilość porcji

35 sztuk

Czas przygotowania

20 minut + czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 2 żółtka

  • 60 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g orzechów włoskich

  • 40 g suszonej żurawiny

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Orzechy włoskie oraz żurawinę bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze.
  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło, żółtka oraz posiekane orzechy i żurawinę. Dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszcz, tak aby powstało okrągłe ciastko o średnicy ok. 5 cm i grubości ok. 0,5 cm.
  • Ciasteczka wykładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  • Upieczone ciastka orzechowe przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.