Strona główna » Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Jeśli szukasz przepisu na proste, a jednocześnie pyszne ciasto, które zachwyci każdego, to ciasto czekoladowe z gruszkami będzie idealnym wyborem. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą gruszek tworzy niepowtarzalny smak. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Ciasto z gruszkami świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i na specjalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka!

Ilość porcji

tortownica 23 cm

Czas przygotowania

20 minut + 50 minut czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 120 g mąki orkiszowej (typ 1850)

  • 80 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 3 jajka

  • 120-150 g ksylitolu lub cukru

  • 2 łyżki kakao (ok. 20 g)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 gruszki (ok. 350 g)

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Gruszki umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubsze plasterki.
  • W misce wymieszaj obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie jajka oraz mąkę, ciągle miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
  • Gotową masę przełóż do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i układaj na niej wcześniej przygotowane gruszki, jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając, aby częściowo zanurzyły się w cieście.
  • Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut, do “suchego patyczka”.
  • Upieczone ciasto z gruszkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.