Jeśli szukasz przepisu na proste, a jednocześnie pyszne ciasto, które zachwyci każdego, to ciasto czekoladowe z gruszkami będzie idealnym wyborem. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą gruszek tworzy niepowtarzalny smak. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyci każdego. Ciasto z gruszkami świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i na specjalne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka!
tortownica 23 cm
20 minut + 50 minut czas pieczenia
łatwy
Składniki
120 g mąki orkiszowej (typ 1850)
80 g mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
120-150 g ksylitolu lub cukru
2 łyżki kakao (ok. 20 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 gruszki (ok. 350 g)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Gruszki umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubsze plasterki.
- W misce wymieszaj obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
- Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie jajka oraz mąkę, ciągle miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przełóż do tortownicy (średnica 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i układaj na niej wcześniej przygotowane gruszki, jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając, aby częściowo zanurzyły się w cieście.
- Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut, do “suchego patyczka”.
- Upieczone ciasto z gruszkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.