
Intensywnie czekoladowe, delikatne i jednocześnie wilgotne w środku ciasto czekoladowe, poleca się do filiżanki aromatycznej kawy. Ciasto składa się dosłownie z czterech składników i jest mega proste i szybkie w przygotowaniu. Nie zawiera mąki, w związku z czym świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli więc szukacie przepisów na domowe ciasta świąteczne, to ciasto czekoladowe odnajdzie się w tej roli doskonale. To pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowe osłodzi Wam nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. Koniecznie wypróbuje ten przepis, a gwarantuję, że będziecie wracać do niego regularnie.
tortownica 21 cm
15 minut + 60 min. czas pieczenia
łatwy<br>
Składniki
250 ml śmietany kremówki (30%)
230 g gorzkiej czekolady 70% *
4 jajka
30 g cukru lub ksylitolu *

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
- Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłóż w środku papierem do pieczenia, a następnie owiń tortownicę od zewnątrz folią aluminiową – ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej .
- Czekoladę połam na kawałki.
- Do garnka wlej śmietanę i powoli doprowadź do zagotowania. Zestaw garnek z palnika, dodaj kawałki czekolady i mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka i gęsta konsystencja.
- Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodając przestudzoną czekoladę delikatnie mieszaj, do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy i piecz ok. 60 minut w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej (tortownicę z ciastem wstaw do większej formy lub naczynia żaroodpornego, a następnie wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona w wodzie do połowy jej wysokości).
- W trakcie pieczenia ciasto dość mocno podrośnie, natomiast po ostygnięciu opada i jest to jak najbardziej prawidłowe zjawisko.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, aby lekko się ociepliło. Podawaj posypane cukrem pudrem.
* WSKAZÓWKI
- Do przygotowania ciasta możesz użyć również czekolady o niższej zawartości kakao, jednak im wyższa jego zawartość, tym ciasto zyskuje intensywniejszy smak.
- W zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej słodzika lub też pominąć go całkowicie, jeśli użyta czekolada jest dla Ciebie wystarczająco słodka.
