Strona główna » Desery » Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Intensywnie czekoladowe, delikatne i jednocześnie wilgotne w środku ciasto czekoladowe, poleca się do filiżanki aromatycznej kawy. Ciasto składa się dosłownie z czterech składników i jest mega proste i szybkie w przygotowaniu. Nie zawiera mąki, w związku z czym świetnie sprawdzi się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli więc szukacie przepisów na domowe ciasta świąteczne, to ciasto czekoladowe odnajdzie się w tej roli doskonale. To pyszne bezglutenowe ciasto czekoladowe osłodzi Wam nawet najbardziej pochmurny i deszczowy dzień. Koniecznie wypróbuje ten przepis, a gwarantuję, że będziecie wracać do niego regularnie.

Ilość porcji

tortownica 21 cm

Czas przygotowania

15 minut + 60 min. czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy<br>

Składniki

  • 250 ml śmietany kremówki (30%)

  • 230 g gorzkiej czekolady 70% *

  • 4 jajka

  • 30 g cukru lub ksylitolu *

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
  • Tortownicę o średnicy 20-21 cm wyłóż w środku papierem do pieczenia, a następnie owiń tortownicę od zewnątrz folią aluminiową – ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej .
  • Czekoladę połam na kawałki.
  • Do garnka wlej śmietanę i powoli doprowadź do zagotowania. Zestaw garnek z palnika, dodaj kawałki czekolady i mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka i gęsta konsystencja.
  • Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodając przestudzoną czekoladę delikatnie mieszaj, do połączenia składników.
  • Tak przygotowaną masę przelej do tortownicy i piecz ok. 60 minut w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej (tortownicę z ciastem wstaw do większej formy lub naczynia żaroodpornego, a następnie wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona w wodzie do połowy jej wysokości).
  • W trakcie pieczenia ciasto dość mocno podrośnie, natomiast po ostygnięciu opada i jest to jak najbardziej prawidłowe zjawisko.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki, aby lekko się ociepliło. Podawaj posypane cukrem pudrem.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania ciasta możesz użyć również czekolady o niższej zawartości kakao, jednak im wyższa jego zawartość, tym ciasto zyskuje intensywniejszy smak.
  • W zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej słodzika lub też pominąć go całkowicie, jeśli użyta czekolada jest dla Ciebie wystarczająco słodka.