Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego roznoszący się po całym domu niejednemu z nas przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa, kiedy to kawałki kruszonki odrywało się ukradkiem z jeszcze gorącego ciasta. Ciasto drożdżowe można przygotować na wiele sposobów, a ja mam dziś dla Was przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które zawsze się udaje i jest banalnie proste w przygotowaniu. Kwaśny smak rabarbaru, aromatyczne maślane ciasto, a do tego słodka i chrupiąc kruszonka, to połączenie wprost idealne. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest wyjątkowo puszyste i delikatne w smaku, co sprawia, że znika prosto z blachy. To idealny dodatek do filiżanki kawy, szklanki mleka lub kakao.

Servings

blacha 25×36 cm

Prep time

2,5 h

Cooking time

średni

Składniki

  • 600 g mąki pszennej

  • 100 g ksylitolu/cukru

  • 250 ml mleka

  • 100 g masła

  • 5 jajek (potrzebne będą tylko żółtka)

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

  • 500 g rabarbaru

  • Kruszonka
  • 70 g zimnego masła

  • 130 g mąki pszennej

  • 50 g ksylitolu/cukru

Sposób przygotowania

  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Mąkę przesiej do większego naczynia.
  • Podgrzej mleko (powinno być letnie).
  • Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę ksylitolu/cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
  • Oddziel żółtka od białek, a następnie żółtka ubij razem z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski z mąką dodaj pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy, sól oraz ubite z cukrem żółtka. Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia składników, a następnie wlej roztopione masło i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1,5 h.
  • W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę:

    Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną zbite grudki.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozciągnij palcami, a następnie rozłóż na cieście kawałki rabarbaru i całość posyp kruszonką.
  • Blachę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Podrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone ciasto drożdżowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.