Aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego roznoszący się po całym domu niejednemu z nas przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa, kiedy to kawałki kruszonki odrywało się ukradkiem z jeszcze gorącego ciasta. Ciasto drożdżowe można przygotować na wiele sposobów, a ja mam dziś dla Was przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, które zawsze się udaje i jest banalnie proste w przygotowaniu. Kwaśny smak rabarbaru, aromatyczne maślane ciasto, a do tego słodka i chrupiąc kruszonka, to połączenie wprost idealne. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest wyjątkowo puszyste i delikatne w smaku, co sprawia, że znika prosto z blachy. To idealny dodatek do filiżanki kawy, szklanki mleka lub kakao.
blacha 25×36 cm
2,5 h
średni
Składniki
600 g mąki pszennej
100 g ksylitolu/cukru
250 ml mleka
100 g masła
5 jajek (potrzebne będą tylko żółtka)
30 g drożdży
szczypta soli
500 g rabarbaru
- Kruszonka
70 g zimnego masła
130 g mąki pszennej
50 g ksylitolu/cukru
Sposób przygotowania
- W małym garnku rozpuść masło.
- Mąkę przesiej do większego naczynia.
- Podgrzej mleko (powinno być letnie).
- Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę ksylitolu/cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
- Oddziel żółtka od białek, a następnie żółtka ubij razem z cukrem na puszystą masę.
- Do miski z mąką dodaj pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy, sól oraz ubite z cukrem żółtka. Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia składników, a następnie wlej roztopione masło i wyrabiaj dalej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1,5 h.
- W międzyczasie, kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę:
Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną zbite grudki. - Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozciągnij palcami, a następnie rozłóż na cieście kawałki rabarbaru i całość posyp kruszonką.
- Blachę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Podrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto drożdżowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.