Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Pomarańcze to bardzo zdrowe cytrusy, które najczęściej zjadamy na surowo, jednak dzięki swojemu lekko słodko-kwaśnemu smakowi doskonale nadają się również do przygotowania różnego rodzaju deserów oraz ciast. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów, na pyszne, aromatyczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto pomarańczowe. Delikatne i wilgotne w środku, a do tego intensywnie pomarańczowe w smaku, dzięki wykorzystaniu puree z całej pomarańczy. Ciasto pomarańczowe warto piec szczególnie teraz, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze, a owoce są najbardziej soczyste i aromatyczne. Jeśli więc lubicie wilgotne ciasta, które nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Ilość porcji

tortownica 24 cm

Czas przygotowania

50 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (typ 450)

  • 150 g masła

  • 3 duże jajka

  • 16 g proszku do pieczenia

  • 80 g ksylitolu lub cukru

  • 1 pomarańcza (ok. 200 g)

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na mniejsze kawałki, wytnij “zielony ogonek”, a następnie zblenduj na puree (razem ze skórką)
  • W małym garnku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
  • Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj puree z pomarańczy i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
  • Do powstałej masy wlej wystudzone masło, ponownie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Całość bardzo delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Gotową masę przelej do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone ciasto pomarańczowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.