Pomarańcze to bardzo zdrowe cytrusy, które najczęściej zjadamy na surowo, jednak dzięki swojemu lekko słodko-kwaśnemu smakowi doskonale nadają się również do przygotowania różnego rodzaju deserów oraz ciast. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić jednym z moich ulubionych przepisów, na pyszne, aromatyczne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto pomarańczowe. Delikatne i wilgotne w środku, a do tego intensywnie pomarańczowe w smaku, dzięki wykorzystaniu puree z całej pomarańczy. Ciasto pomarańczowe warto piec szczególnie teraz, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze, a owoce są najbardziej soczyste i aromatyczne. Jeśli więc lubicie wilgotne ciasta, które nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
tortownica 24 cm
50 minut
łatwy
Składniki
250 g mąki pszennej (typ 450)
150 g masła
3 duże jajka
16 g proszku do pieczenia
80 g ksylitolu lub cukru
1 pomarańcza (ok. 200 g)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Pomarańcze dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na mniejsze kawałki, wytnij “zielony ogonek”, a następnie zblenduj na puree (razem ze skórką)
- W małym garnku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
- Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj puree z pomarańczy i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką.
- Do powstałej masy wlej wystudzone masło, ponownie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość bardzo delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przelej do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto pomarańczowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.