Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane to jedno z moich ulubionych ciast, a co najważniejsze szybkie i proste w przygotowaniu. Niejednokrotnie ratowało mnie w sytuacji nagłej potrzeby na coś słodkiego do filiżanki kawy, czy też wizyty niespodziewanych gości. To takie moje ciasto awaryjne, które zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Ciasto ucierane stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju owoców i w zależności od sezonu możecie do niego dodać praktycznie każdy rodzaj owoców. Jako że obecnie stoiska na lokalnych bazarkach uginają się od słodkich i mięsistych śliwek, to tym razem powstało ciasto ucierane ze śliwkami. Świetnie komponuje się również z jabłkami, truskawkami, jak i rabarbarem. Z przygotowaniem tego ciasta bez problemu poradzą sobie nawet osoby początkujące lub takie, które twierdzą, że piec nie potrafią. Jestem pewna, że po zaserwowaniu ciasta ucieranego z tego przepisu zostaniecie zasypani pochwałami.

Ilość porcji

forma 25×36 cm

Czas przygotowania

15 minut + 50 minut czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (tortowa typ 450)

  • 250 g masła

  • 7 dużych jajek

  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (20 g)

  • 80 g ksylitolu lub cukru

  • 1 kg śliwek

  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Do powstałej masy dodawaj naprzemiennie jajka oraz mąkę, ciągle miksując. Miksuj tylko do połączenia składników.
  • Śliwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i podziel na ćwiartki.
  • Gotową masę przełóż na blachę (25×36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i układaj na niej wcześniej przygotowane śliwki, jedna obok drugiej, delikatnie je dociskaj, aby częściowo zanurzyły się w cieście.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 minut, do “suchego patyczka”.
  • Upieczone ciasto ze śliwkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem.