Strona główna » Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Szukasz pysznego i prostego deseru? Spróbuj tego ekspresowego ciasta z jabłkami, które zachwyci całą rodzinę. To wilgotne ciasto z jabłkami to idealna propozycja na słodki poczęstunek. Jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i pyszne. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub lodami. Ciasto z jabłkami to klasyka, która zawsze się sprawdza, ale jest to również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i sprawienie sobie słodkiej przyjemności.

Ilość porcji

tortownica 24 cm

Czas przygotowania

20 minut + 50 minut czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 120 g ksylitolu/cukru

  • 80 g masła

  • 250 ml mleka

  • 1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)

  • 3 jabłka (500 g)

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Jabłka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę ok. 1 cm.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
  • W małym rondelku rozpuść masło.
  • Jajka ubij z ksylitolem/cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło, mąkę oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub łyżki.
  • Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  • Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut (do “suchego patyczka”).
  • Upieczone ciasto z jabłkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.