
Szukasz pysznego i prostego deseru? Spróbuj tego ekspresowego ciasta z jabłkami, które zachwyci całą rodzinę. To wilgotne ciasto z jabłkami to idealna propozycja na słodki poczęstunek. Jest proste w przygotowaniu, aromatyczne i pyszne. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub lodami. Ciasto z jabłkami to klasyka, która zawsze się sprawdza, ale jest to również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i sprawienie sobie słodkiej przyjemności.
Ilość porcji
tortownica 24 cm
Czas przygotowania
20 minut + 50 minut czas pieczenia
Poziom trudności
łatwy
Składniki
300 g mąki pszennej
3 jajka
120 g ksylitolu/cukru
80 g masła
250 ml mleka
1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
3 jabłka (500 g)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę ok. 1 cm.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.
- W małym rondelku rozpuść masło.
- Jajka ubij z ksylitolem/cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczone masło, mąkę oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub łyżki.
- Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut (do “suchego patyczka”).
- Upieczone ciasto z jabłkami wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
