Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami, to jeden z tych przepisów, dla których m.in. powstał ten blog. Prosty i szybki pomysł na coś słodkiego do filiżanki ulubionej kawy lub kubka aromatycznej herbaty. Bez zagniatania, bez ubijania, a co najważniejsze w dosłownie kilka chwil wyczarujecie pyszny deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Ciastka z ciasta francuskiego z owocami smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do ich zrobienia możecie użyć dowolnych owoców. Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, ponieważ jest ono idealną bazą do kulinarnych eksperymentów. Bez problemu przygotujecie z niego nie tylko słodkie, ale i słone przekąski. Na blogu znajdziecie m.in. przepis na paluchy z ciasta francuskiego czy też szparagi w cieście francuskim.

Ilość porcji

9

Czas przygotowania

35 minut

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)

  • 100 g twarogu

  • 50 g serka waniliowego

  • 2 średniej wielkości brzoskwinie (ok. 200 g) *

  • 1 małe jajko

  • ksylitol/cukier brązowy (opcjonalnie) *

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Do miseczki przełóż twaróg, rozgnieć widelcem, dodaj serek waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
  • Brzoskwinie dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na cienkie półplasterki.
  • Płat ciasta francuskiego podziel na 9 równych prostokątów. Na jednej połowie każdego prostokąta rozłóż porcję twarogu wymieszanego z serkiem waniliowym oraz kilka plasterków brzoskwini. Nakładając masę serową oraz owoce zachowaj odstęp od brzegu na ok. 0,5 cm, aby później móc zlepić obie części ciasta.
  • Drugą połówkę ciasta ponacinaj w kilku miejscach ostrym nożem, a następnie zlep obie części ciasta przy pomocy widelca, delikatnie go dociskając.
  • Ciastka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy pędzelka posmaruj je na wierzchu roztrzepanym wcześniej jajkiem.
  • Blachę z ciastkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, do momentu kiedy ciastka lekko się zrumienią.
  • Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnych owoców.
  • Przed sklejeniem ciastek możesz dodatkowo posypać owoce odrobiną cukru lub ksylitolu.