
Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami, to jeden z tych przepisów, dla których m.in. powstał ten blog. Prosty i szybki pomysł na coś słodkiego do filiżanki ulubionej kawy lub kubka aromatycznej herbaty. Bez zagniatania, bez ubijania, a co najważniejsze w dosłownie kilka chwil wyczarujecie pyszny deser, który z pewnością zachwyci Waszych gości. Ciastka z ciasta francuskiego z owocami smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do ich zrobienia możecie użyć dowolnych owoców. Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce, ponieważ jest ono idealną bazą do kulinarnych eksperymentów. Bez problemu przygotujecie z niego nie tylko słodkie, ale i słone przekąski. Na blogu znajdziecie m.in. przepis na paluchy z ciasta francuskiego czy też szparagi w cieście francuskim.
9
35 minut
łatwy
Składniki
1 arkusz ciasta francuskiego (300 g)
100 g twarogu
50 g serka waniliowego
2 średniej wielkości brzoskwinie (ok. 200 g) *
1 małe jajko
ksylitol/cukier brązowy (opcjonalnie) *

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Do miseczki przełóż twaróg, rozgnieć widelcem, dodaj serek waniliowy i całość dokładnie wymieszaj.
- Brzoskwinie dokładnie umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na cienkie półplasterki.
- Płat ciasta francuskiego podziel na 9 równych prostokątów. Na jednej połowie każdego prostokąta rozłóż porcję twarogu wymieszanego z serkiem waniliowym oraz kilka plasterków brzoskwini. Nakładając masę serową oraz owoce zachowaj odstęp od brzegu na ok. 0,5 cm, aby później móc zlepić obie części ciasta.
- Drugą połówkę ciasta ponacinaj w kilku miejscach ostrym nożem, a następnie zlep obie części ciasta przy pomocy widelca, delikatnie go dociskając.
- Ciastka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy pędzelka posmaruj je na wierzchu roztrzepanym wcześniej jajkiem.
- Blachę z ciastkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, do momentu kiedy ciastka lekko się zrumienią.
- Upieczone ciastka przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
* WSKAZÓWKI
- Do przygotowania ciastek możesz użyć dowolnych owoców.
- Przed sklejeniem ciastek możesz dodatkowo posypać owoce odrobiną cukru lub ksylitolu.


