Sezon na cukinię trwa w najlepsze, a jako że to jedno z moich ulubionych warzyw, to cieszę się z tego faktu niezmiernie. Najczęściej możemy spotkać cukinie ciemnozielone, zielone w delikatne białe paski lub żółte. Taka różnorodność kolorów i kształtów daje ogromne pole do kulinarnych improwizacji i stworzenia wielu pysznych i zdrowych posiłków. Cukinia jest warzywem bardzo uniwersalnym. Można jeść ją na surowo, smażyć, piec z niej ciasta, a co ciekawe kwiaty cukinii również są jadalne. Jednym z moich ulubionych sposobów na jej przyrządzenie jest zapiekana faszerowana cukinia. Pyszne, zdrowe i sycące danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację. Warto również wspomnieć, że cukinia posiada wiele właściwości zdrowotnych, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Jak więc sami widzicie warto włączyć cukinię do codziennej diety.
4 średnie cukinie
50 minut
średni
Składniki
100 g kaszy bulgur
150 g mięsa mielonego *
3-4 średniej wielkości cukinie (ok. 350 g każda) *
80 g suszonych pomidorów w oleju
1 cebula szalotka lub czerwona (ok. 40 g)
1 duży ząbek czosnku
1 marchewka (ok. 100 g)
1 duży pomidor malinowy lub 10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i pieprz do smaku
starty ser mozzarella lub dowolny ser żółty
Sposób przygotowania
- Kaszę bulgur ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Obraną cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
- Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ z każdej cukinii, pozostawiając ok. 0,5 cm brzegu.
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Na dużej patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż.
- Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj przyprawy: majeranek, czerwoną paprykę, tymianek i pieprz ziołowy, wymieszaj, a następnie dodaj startą marchewkę oraz mielone mięso. Całość smaż ok. 6 minut.
- Następnie dorzuć pokrojone suszone pomidory oraz pomidora malinowego, wszystko razem wymieszaj i podsmażaj kolejne 5 minut.
- Po tym czasie dodaj ugotowaną kaszę bulgrur oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2-3 minuty, aby smaki się połączyły. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeśli farsz jest zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
- Wydrążone cukinie delikatnie posól, a następnie wypełnij je przygotowanym farszem, delikatnie go przyciskając. Cukinie wypełnij taką ilością farszu jak lubisz.
- Wypełnione farszem cukinie przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Faszerowane cukinie zapiekaj łącznie ok. 30 -35 minut. Po ok 25 minutach ściągnij folię z naczynia, posyp cukinie startym serem i piecz do końca wymaganego czasu już bez przykrycia.
* WSKAZÓWKI
- Faszerowaną cukinię możesz również przygotować w wersji wegetariańskiej, nie dodając mięsa do farszu.
- Ilość porcji zależy od wielkości cukinii oraz ilości farszu jaką wypełnisz cukinie.
- Do przygotowania farszu dodaję zamiennie, zarówno pomidory malinowe jak i pomidorki koktajlowe. Jednak, aby farsz był bardziej zwarty i nie rozlatywał się po upieczeniu lepiej użyć pomidorów malinowych, które są bardziej soczyste.