Sezon na truskawki w pełni, w związku z czym mam dla Was idealny przepis na przepyszne drożdżówki z serem i truskawkami. Delikatne i puszyste w środku, z dodatkiem kremowej masy serowej, soczystych i słodkich truskawek oraz dużą ilością kruszonki, to prawdziwy smak lata. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy lub jako przekąska na piknik, czy też słodki podwieczorek.
Drożdżówki z serem i truskawkami przygotowane samodzielnie w domu nie mają sobie równych. Zawsze się udają i są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu. Jeśli chcecie więc zachwycić smakiem swoich bliskich, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że będziecie często do niego wracać 🙂
20-22
ok. 2-2,5 h
średni
Składniki
750 g mąki pszennej
300 ml mleka
0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
3 żółtka
1 całe małe jajko
1 jajko do posmarowania bułek
100 g masła
25 ml oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki soli
60 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
600 g truskawek
- Masa serowa
250 g twarogu
150 g serka homogenizowanego
- Kruszonka
80 g mąki pszennej
50 g cukru/ksylitolu
50 g zimnego masła
Sposób przygotowania
- W małym garnku rozpuść masło.
- Podgrzej mleko (powinno być letnie).
- Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut).
- Żółtka w raz z całym jajkiem oraz cukrem zmiksuj na puszystą masę.
- Do ubitych jajek wlej olej i dodaj pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z solą, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mleko. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
- Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1,5 h.
- Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę, delikatnie tylko zagnieć i podziel na 20 części.
- Z każdej porcji uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i średnicy ok.10 cm. Placuszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość spore odległości między bułkami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub dłużej, bułki powinny podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie, kiedy bułki wyrastają przygotuj kruszonkę oraz nadzienie serowe:
Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki.
Masa serowa: twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem i dodaj serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszaj. - Truskawki pokrój na grubsze plasterki – ok. 0,5 cm.
- Gdy bułki podrosną, dnem szklanki zrób w środku każdego krążka wgłębienie, dociskając z wyczuciem praktycznie do samego dna. Ciasto na dnie powinno być dość cienkie.
- Do każdego wgłębienia włóż masę serową i delikatnie rozsmaruj (najlepiej na początku rozłożyć masę serową po równo na wszystkie bułki).
- Na każdą drożdżówkę wypełnioną serem połóż ok. 3 pokrojone w plasterki truskawki.
- Brzegi każdej bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem (nadzienia nie smarujemy), najlepiej za pomocą pędzelka i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Gotowe bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, do zrumienienia.
- Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.