Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, w związku z czym mam dla Was idealny przepis na przepyszne drożdżówki z serem i truskawkami. Delikatne i puszyste w środku, z dodatkiem kremowej masy serowej, soczystych i słodkich truskawek oraz dużą ilością kruszonki, to prawdziwy smak lata. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy lub jako przekąska na piknik, czy też słodki podwieczorek.

Drożdżówki z serem i truskawkami przygotowane samodzielnie w domu nie mają sobie równych. Zawsze się udają i są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu. Jeśli chcecie więc zachwycić smakiem swoich bliskich, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że będziecie często do niego wracać :).

Ilość porcji

20-22

Czas przygotowania

ok. 2-2,5 h

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 750 g mąki pszennej

  • 300 ml mleka

  • 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu

  • 3 żółtka

  • 1 całe małe jajko

  • 1 jajko do posmarowania bułek

  • 100 g masła

  • 25 ml oleju rzepakowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 60 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 600 g truskawek

  • Masa serowa
  • 250 g twarogu

  • 150 g serka homogenizowanego

  • Kruszonka
  • 80 g mąki pszennej

  • 50 g cukru/ksylitolu

  • 50 g zimnego masła

Sposób przygotowania

  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Podgrzej mleko (powinno być letnie).
  • Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut).
  • Żółtka w raz z całym jajkiem oraz cukrem zmiksuj na puszystą masę.
  • Do ubitych jajek wlej olej i dodaj pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z solą, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mleko. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
  • Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1,5 h.
  • Kiedy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę, delikatnie tylko zagnieć i podziel na 20 części.
  • Z każdej porcji uformuj okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm i średnicy ok.10 cm. Placuszki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość spore odległości między bułkami. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub dłużej, bułki powinny podwoić swoją objętość.
  • W międzyczasie, kiedy bułki wyrastają przygotuj kruszonkę oraz nadzienie serowe:

    Kruszonka: mąkę wsyp do miski, dodaj zimne posiekane masło oraz cukier, rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki.

    Masa serowa: twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem i dodaj serek homogenizowany. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Truskawki pokrój na grubsze plasterki – ok. 0,5 cm.
  • Gdy bułki podrosną, dnem szklanki zrób w środku każdego krążka wgłębienie, dociskając z wyczuciem praktycznie do samego dna. Ciasto na dnie powinno być dość cienkie.
  • Do każdego wgłębienia włóż masę serową i delikatnie rozsmaruj (najlepiej na początku rozłożyć masę serową po równo na wszystkie bułki).
  • Na każdą drożdżówkę wypełnioną serem połóż ok. 3 pokrojone w plasterki truskawki.
  • Brzegi każdej bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem (nadzienia nie smarujemy), najlepiej za pomocą pędzelka i całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Gotowe bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, do zrumienienia.
  • Upieczone drożdżówki wystudź na kratce.