Strona główna » Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Sezon na domowe przetwory z warzyw i owoców powoli się zaczyna, a stragany obecnie uginają się od świeżych, soczystych i aromatycznych truskawek. Warto więc wykorzystać ten moment i zachować smaki lata na dłużej, bo czy może być coś smaczniejszego niż samodzielnie przygotowany dżem truskawkowy?. Z przepisem, który mam dziś dla Was przygotowanie aromatycznego dżemu truskawkowego będzie dziecinnie proste. Do jego przygotowania potrzebujecie dosłownie tylko trzech składników, bez zbędnych dodatków, cukrów żelujących, czy też konserwantów niewiadomego pochodzenia.

Dżem truskawkowy jest szybki i prosty w przygotowaniu, a co najważniejsze, nie wymaga pasteryzacji. Dzięki dodatkowi naturalnej pektyny owocowej sami decydujecie ile i czy w ogóle dodawać cukier. Bez problemu bowiem możecie przygotować dżem bez dodatku cukru, a dzięki pektynie w dalszym ciągu zachowa on swoją żelową konsystencję. Przygotowany w ten sposób dżem jest dużo zdrowszą wersją dżemu, który najczęściej można spotkać na sklepowych półkach i na pewno mniej kaloryczną.

Ilość porcji

10 słoików x 200 ml

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 2 kg truskawek *

  • 200 g cukru *

  • 30 g pektyny *

Sposób przygotowania

  • Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i odsącz na sitku.
  • Przygotuj słoiki, pamiętając, aby dokładnie je umyć i wysuszyć.
  • Odsączone truskawki umieść w dużym garnku, najlepiej z grubym dnem i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Truskawki możesz rozgnieść mniej lub bardziej, w zależności od tego jaką konsystencję dżemu chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, aby w dżemie wyczuwalne były kawałki owoców, nie zgniataj truskawek zbyt dokładnie, tym bardziej, że w trakcie gotowania jeszcze delikatnie się rozpadną.
  • Rozdrobnione truskawki zagotuj, dość często mieszając.
  • W między czasie, kiedy truskawki się gotują wymieszaj cukier razem z pektyną.
  • Kiedy truskawki się zagotują dodaj do nich cukier z pektyną. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aby dżem się nie przypalił.
  • Nadmiar powstałej na powierzchni piany zbierz i przełóż do oddzielnego słoiczka lub mieszaj dżem do momentu, aż piana całkowicie zniknie.
  • Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewany dżem powinien być cały czas gorący. Przygotowany w ten sposób dżem nie wymaga już pasteryzacji.
  • Z podanej porcji wychodzi ok. 10 słoiczków o pojemności 200 ml.
  • Dżem truskawkowy możesz bez problemu przechowywać co najmniej rok.

* WSKAZÓWKI

  • Pektyny to naturalne składniki występujące w ścianach komórkowych roślin. Posiadają właściwości żelujące, dlatego wykorzystywane są przede wszystkim do zagęszczania i stabilizacji przetworów owocowych np. dżemów i galaretek. Ze względu na swoje właściwości pektyna jest produktem zalecanym w codziennej diecie, m.in. dlatego, że zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi. Pektynę bez problemu kupisz w większych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz przez Internet.
  • Zamiast cukru możesz użyć ksylitolu. Używając pektyny możesz dodać dowolną ilość cukru lub tez całkowicie go pominąć.
  • Gorący jeszcze dżem będzie miał dość rzadką konsytencję, jednak po ostygnięciu będzie już odpowiednio gęsty.
  • Do przygotowania dżemu możecie wykorzystać dowolne truskawki, jednak najlepsze będę te przeznaczone typowo do przetworów. U mnie od lat do przetworów najlepiej sprawdza się odmiana “honeoye”, dżem świetnie się przetrzymuje i ma piękny intensywny czerwony kolor.