Faworki

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, a więc jest świetną okazją do przygotowania pysznych domowych pączków, a także innych tradycyjnych wypieków kuchni polskiej. W ten dzień na stole nie może zabraknąć także faworków, zwanych również w niektórych regionach chrustami lub chruścikami. Faworki z tego przepisu są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ponieważ ciasto nie wymaga ubijania. Smak chrustów to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Są słodziutkie, chrupiące, delikatne i po prostu rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z cukrem pudrem! A proces ich przygotowania jest naprawdę prosty i potrzeba do tego tylko kilku składników. Możesz zrobić je dzień wcześniej, by w tłusty czwartek móc się nimi po prostu delektować.

Ilość porcji

ok. 40

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (typ 450)

  • 4 żółtka

  • 100 g śmietany 18%

  • 1 łyżka spirytusu

  • szczypta soli

  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia

  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz spirytus i zagnieć ciasto do połączenia składników(ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką).
  • Zagniecione ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj jeszcze przez ok. 5 minut, co pozwoli odpowiednio je napowietrzyć, a faworki będą kruche i delikatne. Po odpowiednim wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto podziel na kilka części i wałkuj partiami na grubość ok. 1-2 mm (powinno być bardzo cienkie), podsypując tylko niewielką ilością mąki (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że olej będzie się pienił podczas smażenia). Z rozwałkowanego cienko ciasta, nożem lub specjalnym radełkiem wytnij pasy o szerokości ok. 3 cm, a następnie podziel je na krótsze paski (prostokąty lub romby) o długości ok 10-12 cm. W środku każdego paska zrób niewielkie nacięcie na ok. 3 cm.
  • Przez powstałe nacięcie przeciągnij jeden z końców faworka i delikatnie naciągnij, aby nabrał ładnego kształtu. Faworki odkładaj na silikonową matę lub lekko oprószony mąką blat.
  • Do płaskiego szerokiego garnka wlej olej (na 2-3 cm jego wysokości) i rozgrzej do temperatury 180°C. W celu sprawdzenia wysokości temperatury możesz użyć termometru kuchennego lub wrzucić na rozgrzany olej kawałek ciasta, który powinien szybko wypłynąć i się zrumienić (będziesz miał wtedy pewność, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę do smażenia).
  • Kiedy olej uzyska już odpowiednią temperaturę wkładaj do niego pojedynczo chrusty, niezbyt ciasno, aby się nie posklejały i można je było łatwo odwracać. Faworki smaż z każdej strony na rumiany kolor. Do ich odwracania użyj widelca lub długich patyczków do szaszłyków, które ułatwią również ich wyjmowanie.
  • Usmażone faworki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  • Faworki podawaj oprószone cukrem pudrem.

* WSKAZÓWKI

  • W większości przepisów ciasto na chrusty wymaga wielokrotnego ubijania/wybijania wałkiem w celu napowietrzenia ciasta, aby faworki były odpowiednio kruche. W tym przepisie nie ma jednak takiej potrzeby, ponieważ nawet bez ubijania faworki wychodzą kruche i delikatne, wystarczy tylko dobrze wyrobić ciasto i bardzo cienko je rozwałkować.