Fit ciasto z jabłkami i bakaliami, to ciasto, które spokojnie możesz jeść bez wyrzutów sumienia, a nawet sięgnąć po dokładkę. Ten pyszny fit deser nie zawiera bowiem tłuszczu ani cukru, a całą swoją słodycz zawdzięcza świeżym oraz suszonym owocom. Dodatek razowej mąki orkiszowej oraz orzechów sprawia, że ciasto jest sycące i pożywne, dzięki czemu zaspokoi nawet największy głód. To również idealna niskokaloryczna przekąska dla dzieci i świetny dodatek do szkolnej śniadaniówki. Przepis na to dietetyczne ciasto pokazuje, że zdrowy styl życia wcale nie oznacza rezygnacji ze słodkości. Wystarczy tylko odpowiedni dobór składników, aby móc cieszyć się zdrowym i słodkim życiem.
forma 30 x 11,5 cm
25 minut + 45 minut czas pieczenia
łatwy
Składniki
1 duży dojrzały banan (ok. 170 g po obraniu)
3 jabłka (ok. 500 g)
160 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
120 g zmielonych orzechów włoskich
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
50 g suszonej żurawiny
1 łyżka cynamonu *
1 łyżka kakao (ok. 5 g)
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Keksówkę (30 x 11,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
- Banana rozgnieć widelcem.
- Jajka wybij do miseczki i dokładnie roztrzep widelcem.
- Do miski wsyp mąkę orkiszową, sodę, cynamon, żurawinę, kakao oraz orzechy i wszystko razem wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę jabłka, rozgniecionego banana oraz roztrzepane jajka i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut (do” suchego patyczka”).
- Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast cynamonu możesz również dodać przyprawę korzenną, a ich ilość dostosować do własnych preferencji smakowych.