Focaccia

Focaccia, nazywana również włoskim chlebem lub włoską pizzą, to jeden z najpopularniejszych włoskich wypieków, który w zależności od regionu będzie się różnił strukturą, grubością oraz dodatkami. Focaccia jest puszysta i delikatna w środku, a dzięki posmarowaniu ciasta oliwą zyskuje chrupiącą skórkę. W zależności od upodobań możecie wypełnić ją dowolnymi dodatkami. Doskonale smakuje na ciepło, polana z wierzchu oliwą i oprószona gruboziarnistą solą, ale równie pyszna jest z dodatkiem soczystych pomidorków koktajlowych, oliwek oraz suszonych ziół. To idealna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, ale również świetny dodatek do dań mięsnych, sałatek, jak również baza do kanapek. Jeden prosty przepis, a daje mnóstwo możliwości, aby urozmaicić nawet najbardziej klasyczny posiłek. Spróbujcie koniecznie!

Ilość porcji

blacha 28x20x10 cm

Czas przygotowania

15 minut + 2 h czas wyrastania

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 450 g mąki (typ 500-550)

  • 300 ml lekko ciepłej wody

  • 40 ml oliwy + dodatkowe 2-3 łyżki do posmarowania ciasta

  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • Dodatki: pomidorki koktajlowe, świeży rozmaryn, oliwa, sól gruboziarnista *

Sposób przygotowania

  • Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek wody. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz wlej pozostałą wodę. Wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
  • Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski posmarowanej olejem lub oliwą, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1-1.5 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1-1.5h.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do formy posmarowanej olejem lub oliwą (u mnie jest to naczynie żaroodporne o wymiarach 28x20x10 cm) i rozciągnij na całą jej powierzchnie. Rozłożone ciasto posmaruj oliwą i ugniataj opuszkami palców, tak aby powstały wgłębienia.
  • Tak przygotowane ciasto możesz posypać ulubionymi ziołami oraz solą gruboziarnistą lub też w powstałe wgłębienia powkładać ulubione dodatki np. przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  • Formę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na jeszcze ok. 40 minut. Ciasto powinno delikatnie podrosnąć, o ok. 1/3 wysokości.
  • Kiedy ciasto podrasta, nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
  • Podrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
  • Upieczoną focaccię wyjmij z formy, a następnie podawaj delikatnie skropioną oliwą.

* WSKAZÓWKI

  • Do focaccii możesz dodać swoje ulubione dodatki. Doskonale smakuje z oliwkami, suszonymi pomidorami, pomidorami koktajlowymi lub posmarowana tylko oliwą i posypana mieszanką suszonych ziół oraz solą gruboziarnistą.
  • Grubość upieczonej focaccii zależy od wielkości formy jakiej użyjecie do jej pieczenia.
  • Focaccia doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bez problemu można podgrzać ją w piekarniku.