
Szukasz szybkiego i pysznego deseru, który oczaruje wszystkich przy stole? Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką to idealna propozycja! Soczyste, ciepłe jabłka otulone chrupiącą, aromatyczną warstwą kokosowej kruszonki to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy – niezwykle efektowny. To deser, który sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po elegancki wieczór z przyjaciółmi. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciepły, aromatyczny deser w zaledwie kilka chwil. Wypróbuj go już dziś i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć coś pysznego i efektownego!
4-5
20 minut + czas pieczenia
łatwy
Składniki
600 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
100 g masła
80 g mąki orkiszowej (typ 650) lub pszennej
80 g mąki pszennej graham (typ 1850)
50 g wiórków kokosowych
30 g ksylitolu lub cukru *
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania
- Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
- Obrane i pokrojone jabłka wymieszaj w misce z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
- Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.
- Przygotuj kruszonkę: w misce połącz mąkę, wiórki kokosowe i cukier. Dodaj zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie grudkowata masa.
- Posyp jabłka przygotowaną kruszonką i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 – 40 minut, aż kruszonka stanie się złocista, a jabłka zmiękną.
- Podawaj na ciepło, najlepiej z jogurtem naturalnym, śmietaną lub kulką lodów waniliowyh.

