Strona główna » Śniadania i inne dania » Kanapki z wędzonym twarogiem i grillowaną cukinią

Kanapki z wędzonym twarogiem i grillowaną cukinią

Z pewnością każdy z nas słyszał stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Cóż, jest w tym dużo prawdy. Jeśli jednak o poranku nie masz zbyt wiele czasu, wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznych śniadań. Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne i zdrowe kanapki z wędzonym twarogiem i grillowaną cukinią, które przygotujesz w dosłownie kilka minut i dzięki temu zyskasz naprawdę zdrowy, dobrze zbilansowany posiłek. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy lub na lunch.

Ilość porcji

4 sztuki

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 bułki razowe

  • 150 g wędzonego twarogu

  • 6 pomidorków koktajlowych

  • 1 mała cukinia (ok.150 g)

  • 2 łyżki oliwy

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • nasiona słonecznika

  • sól

Sposób przygotowania

  • Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej zrobić to obierakiem do warzyw.
  • Twaróg wędzony przełóż na talerzyk i rozgnieć widelcem lub pokrój go w plastry.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki.
  • W miseczce wymieszaj oliwę razem z przyprawami, posmaruj plastry cukinii z każdej strony i delikatnie oprósz je solą.
  • Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej plastry cukinii. Grilluj cukinię do momentu pojawienia się na niej brązowych pasków.
  • Bułki przekrój na połówki, na każdą z nich połóż wędzony twaróg, grillowane plastry cukinii, plasterki pomidorów, całość posyp nasionami słonecznika.

* WSKAZÓWKI

  • Bułki możesz również podpiec w piekarniku lub tosterze.