Z pewnością każdy z nas słyszał stwierdzenie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Cóż, jest w tym dużo prawdy. Jeśli jednak o poranku nie masz zbyt wiele czasu, wcale nie oznacza to, że musisz rezygnować z pysznych śniadań. Dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne i zdrowe kanapki z wędzonym twarogiem i grillowaną cukinią, które przygotujesz w dosłownie kilka minut i dzięki temu zyskasz naprawdę zdrowy, dobrze zbilansowany posiłek. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy lub na lunch.
4 sztuki
15 minut
łatwy
Składniki
2 bułki razowe
150 g wędzonego twarogu
6 pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia (ok.150 g)
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
nasiona słonecznika
sól
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej zrobić to obierakiem do warzyw.
- Twaróg wędzony przełóż na talerzyk i rozgnieć widelcem lub pokrój go w plastry.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na plasterki.
- W miseczce wymieszaj oliwę razem z przyprawami, posmaruj plastry cukinii z każdej strony i delikatnie oprósz je solą.
- Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej plastry cukinii. Grilluj cukinię do momentu pojawienia się na niej brązowych pasków.
- Bułki przekrój na połówki, na każdą z nich połóż wędzony twaróg, grillowane plastry cukinii, plasterki pomidorów, całość posyp nasionami słonecznika.
* WSKAZÓWKI
- Bułki możesz również podpiec w piekarniku lub tosterze.