
Przepisy na dania z kaszą stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych przepisów z ziemniakami i makaronem. Różnorodność kombinacji powoduje, że przygotowane danie z pewnością wpasuje się w każde gusta. Jednym ze znanych i lubianych dań na bazie kaszy jest właśnie kaszotto. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Do przygotowania swojego kaszotta z cukinią użyłam kaszy pęczak, więc spokojnie mogłabym je również nazwać “pęczotto z cukinią”. Kaszotto jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie kaszy, która pozostała z poprzedniego obiadu. Wystarczy tylko podsmażyć ulubione warzywa, dorzucić kaszę i tym sposobem pyszne i sycące danie gotowe. Do kaszotta możecie również dorzucić pokrojone w kawałki mięso np. kurczaka lub indyka. Tak przygotowane danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a co najważniejsze, możecie je dowolnie modyfikować.
2-3
35 minut
łatwe
Składniki
350 g cukinii
300 g ugotowanej kaszy pęczak *
2 marchewki (ok. 100 g)
60 g brokuła
50 g suszonych pomidorów w oleju
1 mała cebula dymka
1 ząbek czosnku
70 g sera feta
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
nasiona słonecznika

Sposób przygotowania
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż na sitko i przelej zimną wodą.
- Umytą cukinię i obraną marchewkę pokrój w półplasterki.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
- Brokuła podziel na małe różyczki.
- Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę lub półplasterki.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Fetę rozkrusz na drobne kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów, wrzuć pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj przyprawy: tymianek, oregano, zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 1 minuty.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, cukinię oraz suszone pomidory. Dopraw solą do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 10 minut. Warzywa powinny tylko delikatnie zmięknąć.
- Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodaj ugotowaną kaszę pęczak oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 4 minuty, aby smaki się połączyły. Jeśli kaszotto będzie zbyt suche dodaj jeszcze trochę oleju z pomidorów lub wody.
- Gotowe kaszotto z cukiną przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą oraz nasionami słonecznika.
* WSKAZÓWKI
- Kaszę pęczak możesz zastąpić dowolnym rodzajem kaszy.
