Strona główna » Ryż i kasze » Kaszotto z cukinią

Kaszotto z cukinią

Przepisy na dania z kaszą stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych przepisów z ziemniakami i makaronem. Różnorodność kombinacji powoduje, że przygotowane danie z pewnością wpasuje się w każde gusta. Jednym ze znanych i lubianych dań na bazie kaszy jest właśnie kaszotto. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, które przygotujecie w dosłownie kilka chwil. Do przygotowania swojego kaszotta z cukinią użyłam kaszy pęczak, więc spokojnie mogłabym je również nazwać “pęczotto z cukinią”. Kaszotto jest również świetnym pomysłem na wykorzystanie kaszy, która pozostała z poprzedniego obiadu. Wystarczy tylko podsmażyć ulubione warzywa, dorzucić kaszę i tym sposobem pyszne i sycące danie gotowe. Do kaszotta możecie również dorzucić pokrojone w kawałki mięso np. kurczaka lub indyka. Tak przygotowane danie smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a co najważniejsze, możecie je dowolnie modyfikować.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwe

Składniki

  • 350 g cukinii

  • 300 g ugotowanej kaszy pęczak *

  • 2 marchewki (ok. 100 g)

  • 60 g brokuła

  • 50 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 mała cebula dymka

  • 1 ząbek czosnku

  • 70 g sera feta

  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • nasiona słonecznika

Sposób przygotowania

  • Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż na sitko i przelej zimną wodą.
  • Umytą cukinię i obraną marchewkę pokrój w półplasterki.
  • Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
  • Brokuła podziel na małe różyczki.
  • Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę lub półplasterki.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Fetę rozkrusz na drobne kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów, wrzuć pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, smaż 2-3 minuty, a następnie dodaj przyprawy: tymianek, oregano, zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 1 minuty.
  • Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, cukinię oraz suszone pomidory. Dopraw solą do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze ok. 10 minut. Warzywa powinny tylko delikatnie zmięknąć.
  • Kiedy warzywa delikatnie zmiękną dodaj ugotowaną kaszę pęczak oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 4 minuty, aby smaki się połączyły. Jeśli kaszotto będzie zbyt suche dodaj jeszcze trochę oleju z pomidorów lub wody.
  • Gotowe kaszotto z cukiną przełóż na talerz, posyp pokruszoną fetą oraz nasionami słonecznika.

* WSKAZÓWKI

  • Kaszę pęczak możesz zastąpić dowolnym rodzajem kaszy.