Strona główna » Przetwory » Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Cukinia, jak już pewnie zdążyliście zauważyć, to jedno z moich ulubionych warzyw. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zawiera wiele witamin i minerałów. Najbardziej lubię ją chyba jednak za jej neutralny smak, dzięki czemu pasuje do bardzo wielu dań. Cukinia świetnie sprawdzi się również w przetworach na zimę, a jednym z najbardziej popularnych przepisów, jest przepis na domowy ketchup z cukinii. Pyszny, aromatyczny i co najważniejsze, bez zbędnych dodatków, ulepszaczy smaku i aromatów. Doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, tostów, placków ziemniaczanych, sosów do makaronu oraz zwykłych parówek. Proponuję przygotować od razu większą porcję, ponieważ znika w oka mgnieniu.

Ilość porcji

13 słoików x 215 ml

Czas przygotowania

2h

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 2 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu) *

  • 500 g cebuli

  • 500 g koncentratu pomidorowego

  • 200 ml passaty pomidorowej

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 1 średniej wielkości jabłko (ok. 150 g)

  • 50 g cukru

  • 50 ml octu spirytusowego

  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

  • 30 g soli

  • olej lub oliwa

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Cukinię dokładnie umyj, osusz, obierz ze skóry i wydrąż miąższ. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wtedy nie musisz jej obierać.
  • Tak przygotowaną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą malaksera.
  • Startą cukinię przełóż do dużej miski, posyp 2 łyżkami soli, wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 1 h, aby puściła sok.
  • W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w kostkę lub rozdrobnij w malakserze.
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach.
  • W dużym garnku, w którym będziesz przygotowywał ketchup, rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ok. 4-5 minut, aż cebula delikatnie się zeszkli.
  • Do podsmażonej cebuli dodaj starte jabłko oraz cukinię razem z sokiem, przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 40- 50 minut do momentu, aż cukinia będzie całkiem miękka, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła.
  • Kiedy cukinia będzie już odpowiednio miękka, dodaj cukier, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową oraz ocet. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, bez przykrycia, aby nadmiar płynu wyparował, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ketchup dokładnie zblenduj i gotuj jeszcze przez chwilę, do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
  • Im dłużej będziesz go gotował, tym więcej płynu odparuje i ketchup będzie gęściejszy. W razie potrzeby możesz dodać więcej octu, cukru lub koncentratu pomidorowego.
  • Jeśli ketchup jest dla Ciebie zbyt gęsty możesz dolać odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadki, wystarczy, że będziesz go dłużej gotował bez przykrycia, tak aby nadmiar płynu odparował.
  • Gotowy, jeszcze gorący ketchup z cukinii przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Słoiki powinny się bez problemu zamknąć, jednak dla pewności warto je zapasteryzować. Odpowiednia będzie do tego zarówno pasteryzacja “na sucho” jak i “na mokro”.