Knedle z truskawkami, to obowiązkowe danie w sezonie truskawkowym. Soczysta truskawka, otoczona miękkim i delikatnym ciastem, a całość polana gęstą i słodką śmietanką, to smak, który zawsze kojarzy się z latem. Prosty i szybki posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ten tradycyjny przepis na knedle sprawdzi się świetnie nie tylko na obiad, ale także deser lub kolację. Do przygotowania knedli z truskawkami możecie bez problemu wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki, które zostały Wam z poprzedniego obiadu.
Ilość porcji
14
Czas przygotowania
50 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków
120 g mąki pszennej
1 średniej wielkości jajko
truskawki
Do podania: śmietana, cukier
Sposób przygotowania
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i dokładnie osusz.
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę oraz jajko i wyrób na jednolitą masę, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być dość plastyczne, pamiętaj jednak, aby nie wyrabiać go zbyt długo, ponieważ szybko robi się rzadkie.
- Z tak przygotowanego ciasta oprószoną mąką dłonią odrywaj kawałki wielkości piłki golfowej (najlepiej dopasować ilość ciasta do wielkości truskawki, ciasto powinno otaczać truskawkę tylko cienką warstwą). Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz delikatnie na dość cienki placuszek i na każdym z nich połóż truskawkę, a następnie dokładnie zlep brzegi i uformuj zgrabną kulę.
- Uformowane knedle układaj na desce lub talerzu oprószonym mąką.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie wrzucaj knedle i
gotuj je partiami. Po wrzuceniu do wody delikatnie zamieszaj po dnie drewnianą łyżką, żeby knedle nie przykleiły się do dna. Jeśli woda będzie gotowała się zbyt mocno, zmniejsz ogień, aby nie wykipiała, a knedle się nie rozleciały. Knedle gotuj ok. 5 minut licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnie wody. - Gotowe knedle wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na talerzach.
- Knedle z truskawkami podawaj ze śmietaną i cukrem lub z bułką tartą podsmażoną na maśle.