Kokosanki

Kokosanki to jedne z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu ciasteczek. Intensywnie kokosowe w smaku, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, które znajdą swoich amatorów zarówno wśród małych, jak i dużych łasuchów. Te szybkie ciasteczka kokosowe będą idealnym dodatkiem do filiżanki aromatycznej kawy, ulubionej herbaty oraz szklanki ciepłego mleka. Do ich przygotowania potrzebujecie tak naprawdę tylko białek, wiórków kokosowych oraz cukru. Przepis na kokosanki to również świetny sposób na wykorzystanie białek, które bardzo często zostają nam po przygotowaniu np. faworków, czy też innych ciast wymagających użycia jedynie żółtek. Upieczone kokosanki możecie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni, ale jestem pewna, że znikną zaraz po upieczeniu.

Ilość porcji

40 sztuk

Czas przygotowania

35 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g wiórków kokosowych

  • 4 białka

  • 70 g masła

  • 100 g ksylitolu lub cukru

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • W garnku rozpuść masło, dodaj wiórki kokosowe, wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby wiórki połączyły się z masłem, pozostaw do ostygnięcia.
  • W czasie kiedy wiórki stygną ubij pianę z białek. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywną pianę ok. 5 minut. Następnie do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier – łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Ubijaj kolejne 5 minut, do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i tylko delikatnie wymieszaj, do połączenia składników.
  • Ubitą pianę dodawaj stopniowo do przestudzonych wiórek kokosowych i delikatnie mieszaj
    łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy kokosowej (nie przygniataj) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
  • Blachę z kokosankami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 18-20 minut, do zrumienienia.
  • Upieczone kokosanki przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

* WSKAZÓWKI

  • W zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej cukru/ksylitolu.
  • Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet kilka dni.