Koktajl to popularne płynne danie, które bez problemu może zastąpić jeden z posiłków. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Bez problemu przygotujecie go z ogólnodostępnych warzyw i owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. Dodatek kefiru, jogurtu czy też mleka, sprawi, że koktajl będzie bardziej kremowy i delikatny w smaku.
Tym razem mam dla Was przepis na koktajl z czerwonej porzeczki i banana, z dodatkiem kefiru, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Pyszny i sycący, świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami. Nie tylko minimalizuje głód, ale przede wszystkim dostarcza dzienną dawkę niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Koktajl z czerwonej porzeczki i banana to idealny pomysł na śniadanie do pracy, przekąskę na trening i do szkoły.
Po więcej przepisów na koktajle zapraszam tutaj: Koktajle i smoothies
700 ml
10 minut
łatwy
Składniki
200 g czerwonej porzeczki
1 banan (po obraniu ok. 120 g)
400 ml kefiru *
100 ml mleka lub napoju roślinnego (opcjonalnie) *
miód lub syrop klonowy (opcjonalnie) *
Sposób przygotowania
- Porzeczki umyj i usuń z nich szypułki.
- Banana obierz i podziel na kawałki.
- W pojemniku blendera umieść porzeczki oraz banana, dodaj kefir i całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji (możesz użyć zarówno blendera kielichowego, jak i ręcznego). Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty, wystarczy dodać mleko lub napój roślinny.
- Gotowy koktajl możesz dosłodzić miodem lub syropem klonowym.
* WSKAZÓWKI
- Kefir możesz również zastąpić maślanką, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym.
- Jeśli uznasz, że koktajl ma zbyt gęstą konsystencję, dodaj mleko lub dowolny napój roślinny.