Strona główna » Koktajle i smoothies » Koktajl z czerwonej porzeczki i banana

Koktajl z czerwonej porzeczki i banana

Koktajl to popularne płynne danie, które bez problemu może zastąpić jeden z posiłków. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Bez problemu przygotujecie go z ogólnodostępnych warzyw i owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. Dodatek kefiru, jogurtu czy też mleka, sprawi, że koktajl będzie bardziej kremowy i delikatny w smaku.

Tym razem mam dla Was przepis na koktajl z czerwonej porzeczki i banana, z dodatkiem kefiru, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Pyszny i sycący, świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami. Nie tylko minimalizuje głód, ale przede wszystkim dostarcza dzienną dawkę niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Koktajl z czerwonej porzeczki i banana to idealny pomysł na śniadanie do pracy, przekąskę na trening i do szkoły.

Po więcej przepisów na koktajle zapraszam tutaj: Koktajle i smoothies

Ilość porcji

700 ml

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g czerwonej porzeczki

  • 1 banan (po obraniu ok. 120 g)

  • 400 ml kefiru *

  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego (opcjonalnie) *

  • miód lub syrop klonowy (opcjonalnie) *

Sposób przygotowania

  • Porzeczki umyj i usuń z nich szypułki.
  • Banana obierz i podziel na kawałki.
  • W pojemniku blendera umieść porzeczki oraz banana, dodaj kefir i całość blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji (możesz użyć zarówno blendera kielichowego, jak i ręcznego). Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty, wystarczy dodać mleko lub napój roślinny.
  • Gotowy koktajl możesz dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

* WSKAZÓWKI

  • Kefir możesz również zastąpić maślanką, jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym.
  • Jeśli uznasz, że koktajl ma zbyt gęstą konsystencję, dodaj mleko lub dowolny napój roślinny.