Strona główna » Koktajle i smoothies » Koktajl z mango, bananem i kiwi

Koktajl z mango, bananem i kiwi

Koktajle owocowe to doskonały pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz minerałów. Fajne jest w nich to, że można je przygotowywać przez cały rok, wykorzystując sezonowe owoce i miksując je z sokiem, napojem roślinnym czy jogurtem.

Jednym z moich ulubionych jest koktajl z mango, bananem i kiwi, który dodaje energii w ciągu zabieganego dnia, ale też jest świetnym sposobem na zaspokojenie “małego głoda”. Pyszny i pożywny koktajl, który przygotujesz w kilka minut, bez dodatku cukru i mleka. Ważne, aby do koktajlu wybrać bardzo dojrzałe owoce, będzie on wtedy słodszy i bardziej aromatyczny. Orzeźwiający koktajl z mango będzie doskonały się na ciepłe wiosenne i letnie dni. Możesz zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, czy też na piknik.

Ilość porcji

2 x 

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 duże dojrzałe mango (ok. 550 g)

  • 2 kiwi

  • 2 dojrzałe banany (ok. 270 g)

  • 300 ml napoju roślinnego *

  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) *

  • Do podania
  • ulubione owoce: kiwi, maliny itp.

Sposób przygotowania

  • Mango, banany oraz kiwi obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki.
  • Pokrojone owoce wrzuć do kielicha blendera.
  • Wlej napój roślinny i całość blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl będzie dla Ciebie zbyt gęsty możesz dodać więcej napoju roślinnego czy też mleka.
  • Gotowy koktajl z mango przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj ulubionymi owocami.

* WSKAZÓWKI

  • Napój roślinny (u mnie sojowy) możesz zastąpić mlekiem, jogurtem naturalnym lub kefirem.
  • Do smaku możesz dodać syrop klonowy lub miód, nie jest to jednak konieczne, ponieważ dojrzałe owoce zapewniają koktajlowi odpowiedni poziom słodkości.