Koktajle owocowe to doskonały pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz minerałów. Fajne jest w nich to, że można je przygotowywać przez cały rok, wykorzystując sezonowe owoce i miksując je z sokiem, napojem roślinnym czy jogurtem.
Jednym z moich ulubionych jest koktajl z mango, bananem i kiwi, który dodaje energii w ciągu zabieganego dnia, ale też jest świetnym sposobem na zaspokojenie “małego głoda”. Pyszny i pożywny koktajl, który przygotujesz w kilka minut, bez dodatku cukru i mleka. Ważne, aby do koktajlu wybrać bardzo dojrzałe owoce, będzie on wtedy słodszy i bardziej aromatyczny. Orzeźwiający koktajl z mango będzie doskonały się na ciepłe wiosenne i letnie dni. Możesz zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, czy też na piknik.
2 x
15 minut
łatwy
Składniki
1 duże dojrzałe mango (ok. 550 g)
2 kiwi
2 dojrzałe banany (ok. 270 g)
300 ml napoju roślinnego *
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie) *
- Do podania
ulubione owoce: kiwi, maliny itp.
Sposób przygotowania
- Mango, banany oraz kiwi obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki.
- Pokrojone owoce wrzuć do kielicha blendera.
- Wlej napój roślinny i całość blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli koktajl będzie dla Ciebie zbyt gęsty możesz dodać więcej napoju roślinnego czy też mleka.
- Gotowy koktajl z mango przelej do szklanek lub słoiczków i udekoruj ulubionymi owocami.
* WSKAZÓWKI
- Napój roślinny (u mnie sojowy) możesz zastąpić mlekiem, jogurtem naturalnym lub kefirem.
- Do smaku możesz dodać syrop klonowy lub miód, nie jest to jednak konieczne, ponieważ dojrzałe owoce zapewniają koktajlowi odpowiedni poziom słodkości.