Zapewne wszyscy się ze mną zgodzą, że nie ma chyba nic lepszego niż samodzielnie przygotowane, domowe dżemy, frużeliny i konfitury. Pełne pysznych, soczystych i aromatycznych owoców, na które sezon tak szybko przemija. Dzisiaj mam dla Was świetny pomysł na zatrzymanie letnich smaków i aromatów na dłużej, tak by móc się nimi cieszyć jeszcze zimą. Jednym z nich jest przepis na tradycyjną konfiturę z wiśni. Prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze do jej przygotowania potrzebujecie dosłownie dwóch składników, soczystych wiśni oraz cukru. Jeśli chcecie przygotować zdrowszą jej wersję, wystarczy zamiast cukru dodać ksylitol. Konfitura z wiśni będzie pysznym dodatkiem zarówno do naleśników, kaszki manny, czy też świeżej i chrupiącej bagietki.
40 minut
łatwy
Składniki
2 kg wiśni
150 g ksylitolu lub cukru *
Sposób przygotowania
- Wiśnie dokładnie umyj, odsącz na sitku i usuń pestki.
- Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy wiśnie się zagotują dodaj do nich cukier. Całość dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aby konfitura się nie przypaliła.
- Gotową, jeszcze gorącą konfiturę wiśniową przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana konfitura powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób konfitura nie wymaga już pasteryzacji.
- Z podanej porcji wychodzi ok.
* WSKAZÓWKI
- Cukier można bez problemu zastąpić ksylitolem, a ilość cukru/ksylitolu można dowolnie modyfikować w zależności od tego jak słodkie lubicie owocowe przetwory.