Kopytka

Kopytka to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, ale też jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. To również świetny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które pozostały nam z obiadu dnia poprzedniego. Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, to tak naprawdę podstawa dobrych kopytek. Jest to danie bardzo uniwersalne, doskonale pasuje do różnego rodzaju sosów, mięsnych albo warzywnych. Wybornie smakuje także posypane startym parmezanem lub okraszone zrumienioną cebulką. W moim domu kopytka najczęściej podawane są jednak w towarzystwie bułki tartej podsmażonej na maśle i posypane cukrem. Nie ma dla mnie chyba bardziej pysznego i prostego dania, a zarazem tak wykwintnego.

Jak zatem przygotować smaczne i i rozpływające się w ustach kopytka?. Instrukcję krok po kroku oraz wszelkie wskazówki znajdziecie w przepisie poniżej. Nie pozostaje Wam zatem nic innego, jak tylko założyć fartuch i zabrać się za gotowanie 🙂

Ilość porcji

60 sztuk

Czas przygotowania

45 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 800 g ugotowanych ziemniaków *

  • 170 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól do smaku

  • Do podania
  • 60 g masła

  • 3 łyżki bułki tartej

  • ksylitol lub cukier

Sposób przygotowania

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  • Ziemniaki przełóż do miski, dodaj mąkę oraz jajko. Dopraw solą do smaku i całość wyrób na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość plastyczne.
  • Gotowe ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Porcję ciasta ziemniaczanego wyłóż na stolnicę posypaną mąką i uformuj dłońmi wałek o średnicy ok. 2 cm. Powstały wałek lekko spłaszcz ręką i potnij na ukośne kawałki.
  • Z podanej porcji wychodzi ok. 60 kopytek o długości ok. 5-6 cm. Możesz oczywiście robić mniejsze lub większe kopytka, tak jak lubisz.
  • W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie wrzucaj kopytka.
    Gotuj je partiami. Po wrzuceniu do wody delikatnie zamieszaj po dnie drewnianą łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Jeśli woda będzie gotowała się zbyt mocno, zmniejsz ogień, aby nie wykipiała, a kluski się nie rozleciały. Kopytka gotuj 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnie wody.
  • Gotowe kopytka wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na talerzach.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj bułką tartą i podsmażaj do lekkiego zrumienienia. Gotowe kopytka okraś przygotowaną bułką i posyp cukrem wedle uznania.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania kopytek najlepiej wybierz bardziej mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają więcej skrobi takie jak: Tajfun, Bryza, Owacja, Soraya itp.
  • Ważne jest też to, aby kopytka przygotować zaraz po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta. Im dłużej ciasto będzie stało, tym bardziej kleiste i ciężkie do rozwałkowania się stanie.
  • Ugotowane i ostudzone kopytka możesz przechowywać w lodówce. Następnego dnia wystarczy kopytka włożyć, na dosłownie 2-3 minuty do gorącej wody lub odsmażyć je na patelni.