
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedno z takich moich szybkich, awaryjnych dań, kiedy nie mam czasu na długie stanie przy garach, a zależy mi, aby zjeść ciepły i pożywny posiłek. Kurczak słodko-kwaśny to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które ogromną popularność zyskało tak naprawdę na całym świecie. Powiem szczerze, że wcale mnie to nie dziwi, gdyż połączenie słodkiego i jednocześnie kwaśnego smaku jest, co tu dużo mówić – idealne. Oczywiście możecie kupić również gotowy sos słodko-kwaśny w słoiku, ale czy nie lepiej poświęcić chwilę czasu i przygotować swój własny sos, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smakowych, a przede wszystkim dużo zdrowszy i smaczniejszy.
4
35 minut
łatwy
Składniki
400 g filetu z kurczaka
1 marchewka (ok. 100 g)
1 cebula (ok. 120 g)
1 czerwona papryka (ok. 170 g)
1 mały ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka startego imbiru (ok. 12 g)
5 plastrów ananasa z puszki + 150 ml soku
150 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
1 łyżka sosu sojowego
3-4 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
oliwa lub olej

Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski lub średniej wielkości kostkę i oprósz solą.
- Cebulę oraz paprykę pokrój w dużą kostkę (1x1cm).
- Czosnek drobno posiekaj.
- Marchewkę pokrój w słupki o długości ok. 3-4 cm.
- Plastry ananasa pokrój na małe kawałki.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej lub oliwę, dodaj pokrojonego kurczaka i smaż ok. 5 minut. Podsmażone mięso przełóż na talerz i odstaw na bok.
- Na patelnie ponownie wlej niewielką ilość oliwy/oleju, wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę, ananasa oraz stary na tarce imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i smaż na dużym ogniu ok. 5 minut, aż warzywa delikatnie tylko zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do poduszonych warzyw wrzuć podsmażonego wcześniej kurczaka, a następnie dodaj wymieszany z sosem sojowym koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze ok. 1 minuty.
- Wodę i sok z ananasa wymieszaj w kubku razem z mąką ziemniaczaną, cukrem i octem ryżowym, a następnie wlej na patelnie i cały czas mieszając poczekaj, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj niewielką ilość wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odwrotnie, jeśli sos będzie zbyt rzadki, dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
- Tak przygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawaj z ryżem.
