Leczo

Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej, ale ogromną popularnością cieszy się również w Polsce. Leczo możecie przygotowywać w ciągu całego roku, jednak najlepiej smakuje pod koniec lata, kiedy w powietrzu powoli czuć zbliżającą się jesień, a okoliczne bazarki pełne są różnokolorowej papryki, cukinii i soczystych pomidorów. Klasyczne leczo to głównie papryka, cebula, pomidory i kiełbasa. W Polce jednym z głównych składników lecza oprócz papryki, kiełbasy i pomidorów jest również cukinia, która delikatnie zagęszcza potrawę, a do tego jest bardzo smaczna i zdrowa. Swoje leczo wzbogaciłam o dodatkowy składnik, jakim jest ciecierzyca, która nadaje wyjątkowy smak tej klasycznej potrawie. Leczo z cukinią doskonale smakuje zarówno z dodatkiem kiełbasy, jak i w wersji bezmięsnej. Podane z kromką domowego chleba na zakwasie zachwyca smakiem i aromatem. Do tego jest mega sycące i rozgrzewające, idealne na coraz to chłodniejsze dni.

Ilość porcji

5-6

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 2 czerwone papryki (ok. 400 g)

  • 2 żółte papryki (ok. 400 g)

  • 2 cukinie (ok. 500 g)

  • 2 czerwone cebule (ok. 140 g)

  • 300 g kiełbasy (opcjonalnie)

  • 200 g ciecierzycy w zalewie (opcjonalnie)

  • 4 – 5 pomidorów malinowych ( ok. 400 g) *

  • 125 ml wody

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Warzywa dokładnie umyj i osusz.
  • Cukinię obierz ze skóry i wydrąż gniazda nasienne. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wtedy nie musisz jej obierać i wydrążać.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Kiełbasę pokrój w półplasterki.
  • Paprykę przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub podziel wzdłuż na kilka części i pokrój na paski o szerokości ok. 1 cm.
  • Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę
  • Ciecierzycę odsącz z zalewy.
  • W dużym garnku, w którym będziesz przygotowywał leczo, rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju, wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż ok. 4 minuty. Następnie dorzuć cebulę, czosnek oraz przyprawy (oregano, tymianek, bazylię) i smaż kolejne 2-3 minuty.
  • Po tym czasie do garnka z podsmażoną kiełbasą i cebulą dorzuć cukinię, wlej wodę, wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, do czasu, aż cukinia zmięknie. Pamiętaj, aby leczo z cukinii co jakiś czas zamieszać.
  • Gdy całość zmięknie dodaj pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz pomidory. Całość duś pod przykryciem ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Leczo będzie gotowe kiedy papryka delikatnie zmięknie, ale w dalszym ciągu będzie jędrna.
  • Gotowe leczo podawaj z kromką świeżego pieczywa lub ryżem.

* WSKAZÓWKI

  • Możesz przygotować większą porcję leczo i bez problemu je zamrozić. Najczęściej dzielę je na kilka porcji, przekładam do plastikowych pojemników i mrożę. Zamrożone leczo wystarczy wyjąć kilka godzin przed podaniem, aby spokojnie się rozmroziło.
  • Jeśli chodzi o pomidory to najlepiej wybierać pomidory mocno dojrzałe i soczyste. Do leczo świetnie sprawdzą się pomidory malinowe.