
Czy może być coś lepszego na upalne dni niż pyszna i orzeźwiająca lemoniada? Wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie nawadnianie naszego organizmu, a w szczególności w tak ciepłe dni jak dzisiaj. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do picia wody, ponieważ lemoniada doskonale ją zastąpi, a dodatek owoców dostarczy również niezbędnych składników mineralnych. Jako że sezon na rabarbar i truskawki w pełni, będzie to świetny moment na skorzystanie z przepisu na lemoniadę rabarbarowo – truskawkową. Smakuje wybornie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobrze schłodzona, podana z kostkami lodu, plastrami cytryny oraz listkami mięty idealnie nawodni i orzeźwi nasz organizm.
ok. 2.5 l
25 minut
łatwy
Składniki
500 g rabarbaru
100 g ksylitolu lub cukru
2 l wody
150 g świeżych truskawek
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Do podania
plastry cytryny
świeża mięta
plastry cytryny
kostki lodu

Sposób przygotowania
- Łodygi rabarbaru dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój na małe kawałki. Nie obieraj go ze skórki, dzięki czemu lemoniada będzie miała bardziej intensywny kolor.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Do garnka przełóż pokrojony rabarbar, dodaj 100 g ksylitolu/cukru i wlej 1 l wody. Całość gotuj ok 10 minut, aż cukier się rozpuści a rabarbar będzie miękki (powinien się rozpadać). Pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
- Kiedy ugotowany rabarbar lekko się schłodzi dodaj do niego zmiksowane truskawki, dokładnie wymieszaj, a następnie przelej powstały koncentrat przez gęste sitko.
- Do powstałego koncentratu owocowego dodaj wyciśnięty sok z cytryny, cukier/ksylitol oraz 1 litr zimnej wody (jeśli wolisz mniej skoncentrowaną lemoniadę możesz dodać więcej wody, wedle uznania), całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową lemoniadę wstaw do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
- Schłodzoną lemoniadę rabarbarowo – truskawkową podawaj z plastrami cytryny, listkami mięty oraz kostkami lodu.
