Zabiegany dzień? Brak pomysłu na obiad? W takich chwilach najlepiej sprawdzą się szybkie dania z makaronem. Czasami bowiem wystarczy tylko kilka prostych składników, aby przygotować pyszne i pożywne danie. Makaron z bobem to danie, które ląduje na moim talerzu jak tylko pierwszy bób pojawi się na pobliskim placu targowym. Przygotowuję go również w zimie z bobu mrożonego, który regularnie od lat mrożę, aby móc cieszyć się jego smakiem również zimą. Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wiele cennych wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, zawiera duże ilości białka i błonnika, a co najważniejsze jest niskokaloryczny.
2
30 minut
łatwy
Składniki
220 g makaronu penne
200 g ugotowanego bobu
50 g suszonych pomidorów w oleju
30 g zielonych oliwek
150 g filetu z indyka *
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula dymka
1 duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
100 ml śmietany kremówki (30-36 %)
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Bób ugotuj w osolonej wodzie ok. 15-25 minut (młody bób gotuje się zazwyczaj ok. 15 minut, natomiast starszy trochę dłużej, nawet do 30 minut).
- Ugotowany bób odcedź, ostudź i obierz ze skórek.
- Suszone pomidory pokrój w paski, a oliwki na plasterki.
- Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Filet z indyka pokrój w małą kostkę lub cienkie paski.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź pozostawiając ok. 0,5 szklanki wody z makaronu.
- Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów, wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj chwilę, aż delikatnie się zrumieni. Następnie dodaj czosnek oraz przyprawy: tymianek i pieprz ziołowy. Wymieszaj i dorzuć pokrojony filet z kurczaka. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażaj, ok. 2-3 minuty. Kiedy indyk delikatnie się podsmaży dodaj obrany wcześniej bób, suszone pomidory, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż jeszcze ok. 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Śmietanę wymieszaj razem z jogurtem, wlej na patelnie i mieszaj, aż sos delikatnie się zredukuje. Dodaj ugotowany makaron i ponownie wymieszaj, do połączenia składników.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodawaj po trochu odlanej wcześniej wody z makaronu, do momentu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji.
* WSKAZÓWKI
- Filet z indyka możesz również zastąpić mięsem z kurczaka lub całkowicie pominąć mięso w wersji wegetariańskiej.