Strona główna » Makarony i inne kluski » Makaron z brokułem i polędwiczką

Makaron z brokułem i polędwiczką

Makaron z brokułem i polędwiczką wieprzową, to super pomysł na szybki obiad w 15 minut. Pyszne i sycące danie, które z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi makaronu. Soczysta i delikatna polędwiczka, lekko chrupiący brokuł, suszone pomidory, a całość zatopiona w kremowym sosie, to połączenie wprost idealne.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 150 g polędwiczki wieprzowej

  • 300 g brokuła

  • 30 g suszonych pomidorów w oleju

  • 100 ml śmietany 30%

  • 250 g makaronu tagliatelle

  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

  • oliwa/olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  • Polędwiczkę wieprzową pokrój na cienkie paski, oprósz solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 3-5 minut. Brokuł powinien delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrny i chrupiący.
  • Suszone pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski.
  • Makaron tagliatelle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie polędwiczkę, ok. 2-3 minuty.
  • Do podsmażonej polędwiczki dodaj obgotowanego brokuła, suszone pomidory i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i smaż jeszcze ok. 3 minuty. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, do momentu, aż śmietana delikatnie się zredukuje i powstanie kremowy sos.
  • Kiedy sos będzie już wystarczająco gęsty, na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj, tak aby sos dokładnie obtoczył makaron.