
Makaron z brokułem i polędwiczką wieprzową, to super pomysł na szybki obiad w 15 minut. Pyszne i sycące danie, które z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi makaronu. Soczysta i delikatna polędwiczka, lekko chrupiący brokuł, suszone pomidory, a całość zatopiona w kremowym sosie, to połączenie wprost idealne.
Ilość porcji
3-4
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
150 g polędwiczki wieprzowej
300 g brokuła
30 g suszonych pomidorów w oleju
100 ml śmietany 30%
250 g makaronu tagliatelle
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz
oliwa/olej rzepakowy

Sposób przygotowania
- Polędwiczkę wieprzową pokrój na cienkie paski, oprósz solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 3-5 minut. Brokuł powinien delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrny i chrupiący.
- Suszone pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski.
- Makaron tagliatelle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie polędwiczkę, ok. 2-3 minuty.
- Do podsmażonej polędwiczki dodaj obgotowanego brokuła, suszone pomidory i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj i smaż jeszcze ok. 3 minuty. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, do momentu, aż śmietana delikatnie się zredukuje i powstanie kremowy sos.
- Kiedy sos będzie już wystarczająco gęsty, na patelnię wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj, tak aby sos dokładnie obtoczył makaron.
