Makaron z tuńczykiem to moja kolejna propozycja na szybkie danie w kilka minut. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Dodatek suszonych pomidorów oraz lekko kwaśnych kaparów nadaje daniu wyrazistości. Całość polana dobrej jakości oliwą z oliwek i posypana płatkami parmezanu tworzy wyjątkowy smak. Makaron z tuńczykiem to świetna propozycja zarówno na obiad jak i kolację.
Ilość porcji
2
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
200 g makaronu penne *
1 puszka tuńczyka w oliwie
120 g suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka kaparów w zalewie
2 gałązki natki pietruszki
parmezan
oliwa z oliwek
sól
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Suszone pomidory pokrój w paski, natkę pietruszki drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj rozdrobnionego tuńczyka, suszone pomidory, kapary oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Ugotowany makaron odcedź i dodaj do wymieszanych wcześniej składników.
- Wszystko razem wymieszaj i polej oliwą z oliwek.
- Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem oraz natką pietruszki
* WSKAZÓWKI
- Makaron penne możesz zastąpić dowolnym ulubionym jego rodzajem.