Strona główna » Makarony i inne kluski » Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem to moja kolejna propozycja na szybkie danie w kilka minut. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Dodatek suszonych pomidorów oraz lekko kwaśnych kaparów nadaje daniu wyrazistości. Całość polana dobrej jakości oliwą z oliwek i posypana płatkami parmezanu tworzy wyjątkowy smak. Makaron z tuńczykiem to świetna propozycja zarówno na obiad jak i kolację.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g makaronu penne *

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie

  • 120 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 łyżka kaparów w zalewie

  • 2 gałązki natki pietruszki

  • parmezan

  • oliwa z oliwek

  • sól

Składniki na makaron z tuńczykiem

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  • Suszone pomidory pokrój w paski, natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • W dużej misce wymieszaj rozdrobnionego tuńczyka, suszone pomidory, kapary oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Ugotowany makaron odcedź i dodaj do wymieszanych wcześniej składników.
  • Wszystko razem wymieszaj i polej oliwą z oliwek.
  • Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem oraz natką pietruszki

* WSKAZÓWKI

  • Makaron penne możesz zastąpić dowolnym ulubionym jego rodzajem.
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem