
Macie swoje ulubione smaki z dzieciństwa? Jednym z moich ulubionych dań, które z resztą po dziś dzień często gości na moim stole, jest makaron zapiekany z jabłkami. Uprażone słodkie jabłka, intensywnie pachnące cynamonem w połączeniu z makaronem polanym masłem to danie, które smakuje obłędnie. Ciekawostką jest również fakt, że “kluski z jabłkami”, bo tak są nazywane w naszej rodzinie, to również od kiedy sięgam pamięcią jedno z tradycyjnych dań wigilijnych w moim rodzinnym domu. Makaron zapiekany z jabłkami to również świetny pomysł na danie dla dzieci. Jeśli więc szukacie prostego i szybkiego przepisu na pyszny posiłek, którym będą zajadać się nawet największe niejadki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
5-6
50 minut
łatwy
Składniki
400 g makaronu “wstążki”
2 kg jabłek *
90 g masła
2-3 łyżeczki cynamonu
cukier/ksylitol (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
- Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w półplasterki o grubości około 0,5 cm.
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Masło rozpuść na małej patelni.
- W naczyniu żaroodpornym układaj na przemiennie warstwami jabłka i ugotowany makaron.
Ilość warstw zależy od wielkości naczynia. U mnie jest to forma o wymiarach 28x20x10 cm i w niej układam trzy warstwy makaronu i trzy warstwy jabłek w następujący sposób:
a) Na dnie naczynia rozłóż część jabłek, następnie warstwę makaronu i całość polej roztopionym masłem, tak aby wystarczyło na wszystkie warstwy makaronu.
b) Na warstwie makaronu rozłóż plasterki jabłek, posyp je cynamonem oraz opcjonalnie cukrem lub ksylitolem. Dla mnie jabłka są wystarczająco słodkie, w związku z czym pomijam słodzik.
c) Na warstwie jabłek z cynamonem ponownie rozłóż kolejną porcję makaronu, polej roztopionym masłem, rozłóż jabłka i powtarzaj tę czynność do momentu wyczerpania wszystkich składników. Ostatnia warstwa to jabłka posypane cynamonem. - Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folia aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 30 – 40 minut, do momentu aż jabłka zmiękną.
* WSKAZÓWKI
- Do zapiekania najlepiej nadają się takie odmiany jabłek jak: Champion, Antonówka czy Jonagold.

