Pyszne, puszyste i wilgotne w środku muffinki piernikowe, to doskonała propozycja dla wielbicieli korzennych aromatów. Banalnie proste w przygotowaniu, a do ich przygotowania możecie bez problemu zaangażować również dzieci. Wilgotne babeczki korzenne, to świetna alternatywa dla świątecznych pierniczków, jeśli na ich wypiekanie zabrakło Wam czasu. Delikatne i aromatyczne w smaku, będą idealnym dopełnieniem świątecznego stołu, a także bez okazji, pysznym dodatkiem do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.
15
20 minut + 20 minut czas pieczenia
łatwy
Składniki
380 g mąki pszennej
70 g cukru kokosowego lub brązowego
1 łyżka przyprawy korzennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
250 ml mleka lub napoju roślinnego
2 jajka
125 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, jajka i olej.
- Następnie połącz ze sobą suche oraz mokre składniki i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników.
- Foremki wypełnij ciastem do ok. 2/3 wysokości.
- Formę z foremkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut.
- Upieczone muffiny wyjmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia.