Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Muffinki piernikowe

Muffinki piernikowe

Pyszne, puszyste i wilgotne w środku muffinki piernikowe, to doskonała propozycja dla wielbicieli korzennych aromatów. Banalnie proste w przygotowaniu, a do ich przygotowania możecie bez problemu zaangażować również dzieci. Wilgotne babeczki korzenne, to świetna alternatywa dla świątecznych pierniczków, jeśli na ich wypiekanie zabrakło Wam czasu. Delikatne i aromatyczne w smaku, będą idealnym dopełnieniem świątecznego stołu, a także bez okazji, pysznym dodatkiem do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

20 minut + 20 minut czas pieczenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 380 g mąki pszennej

  • 70 g cukru kokosowego lub brązowego

  • 1 łyżka przyprawy korzennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 2 jajka

  • 125 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  • W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną.
  • W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, jajka i olej.
  • Następnie połącz ze sobą suche oraz mokre składniki i wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników.
  • Foremki wypełnij ciastem do ok. 2/3 wysokości.
  • Formę z foremkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut.
  • Upieczone muffiny wyjmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia.