Muffinki z malinami, puszyste i jednocześnie wilgotne w środku babeczki, to świetny pomysł na “coś słodkiego” do popołudniowej kawy. Doskonale sprawdzą się również na przyjęcie urodzinowe albo piknik w parku. Z tym przepisem nawet niespodziewani goście Cię nie zaskoczą, bo przygotowanie tych pysznych muffinek malinowych zajmie dosłownie kilka chwil. Nie potrzebujesz nawet miksera, gdyż wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki i wymieszać je dokładnie łyżką. Do tego świeże lub mrożone maliny, kilkanaście minut w piekarniku i pyszne babeczki malinowe gotowe. Warto upiec od razu podwójną porcję, ponieważ muffinki z malinami są tak pyszne, że znikają w oka mgnieniu.
12
30 minut
łatwy
Składniki
250 g mąki pszennej (typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki cukru pudru *
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180oC (góra-dół).
- W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder.
- W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: mleko, olej rzepakowy, jajko oraz ekstrakt waniliowy.
- Następnie połącz ze sobą suche i mokre składniki, wymieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że muffinki będą miały zbitą konsytencję.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami papierowymi lub silikonowymi. Wypełnij foremki ciastem do ok. 2/3 wysokości papilotki, do każdej włóż 2-3 maliny i tylko delikatnie dociśnij.
- Formę z foremkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut
- Upieczone muffiny wyjmij z blaszki i pozostaw do wystygnięcia.
- Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
* WSKAZÓWKI
- Cukier puder możesz zastąpić zmielonym ksylitolem.