Strona główna » Naleśniki i placuszki » Naleśniki z prażonymi jabłkami i serkiem waniliowym

Naleśniki z prażonymi jabłkami i serkiem waniliowym

Naleśniki na śniadanie, obiad i kolacje – nie tylko dla najmłodszych! W zależności od nadzienia przepisy na tradycyjne naleśniki można dopasować do gustu każdego. Jeśli potrzebny jest szybki posiłek, wtedy niejednokrotnie sytuację mogą uratować właśnie naleśniki. Proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią doskonałą bazę do wielu ciekawych inspiracji smakowych. W moim domu bardzo często goszczą naleśniki na słodko, a jedną z ulubionych wersji są naleśniki z pachnącymi cynamonem prażonymi jabłkami oraz kremowym serkiem waniliowym. Ich smak pokochają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Naleśniki z prażonymi jabłkami i serkiem waniliowym smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. To świetna propozycja nie tylko na obiad czy kolację, ale także podwieczorek lub pyszny deser.

Po więcej przepisów na pyszne obiady zapraszam tutaj: Obiady i inne potrawy

Ilość porcji

ok. 16 naleśników

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe
  • 5 jajek

  • 400 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka

  • 250 ml wody, najlepiej gazowanej

  • 2 łyżki oleju

  • sól do smaku

  • Jabłka prażone
  • 800 g jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Do podania
  • serek waniliowy lub jogurt naturalny

  • masło

Sposób przygotowania

  • Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, wlej mleko oraz wodę i dokładnie rozetrzyj masę trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Możesz również zmiksować ciasto naleśnikowe za pomocą miksera. Na końcu dodaj olej i całość dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto naleśnikowe wylewaj porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię (ok. 100 ml na 1 cienkiego naleśnika) i równomiernie rozprowadź po całej jej powierzchni. Smaż z każdej strony, do momentu aż ciasto się zetnie i naleśnik będzie lekko przyrumieniony.
  • Przygotowanie jabłek prażonych – jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pokrojone jabłka przełóż do garnka i smaż na średnim ogniu ok. 15 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać, pod koniec dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.
  • Usmażone naleśniki posmaruj cienko serkiem waniliowym lub jogurtem, a następnie rozłóż uprażone wcześniej jabłka (ilość nadzienia zależy od Twoich preferencji). Tak przygotowanego naleśnika złóż podobnie jak krokiety lub zwiń w rulon.
  • Wypełnione nadzieniem naleśniki możesz podawać na zimno lub na ciepło, podsmażając je na dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej wcześniej masłem.