Strona główna » Przetwory » Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Jeśli zastanawiacie się jak przygotować pyszne ogórki małosolne, to mam dla Was przepis doskonały, a do tego szybki i prosty w przygotowaniu. Ogórki z tego przepisu zawsze się udają, są idealnie chrupiące i delikatne w smaku. Lekko słone i aromatyczne, dzięki dodatkowi chrzanu oraz czosnku. Idealnie smakują jako dodatek do różnych dań obiadowych oraz kanapek. Ogórki małosolne mają również pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Są niskokaloryczne oraz stanowią doskonałe źródło probiotyków i witamin. Warto więc wykorzystać trwający w najlepsze sezon ogórkowy i przygotować własne, pyszne i zdrowe ogórki małosolne.

Ilość porcji

słoik 3 l

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1,5 kg ogórków (świeżych i niezbyt dużych)

  • 3 gałązki kopru

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek chrzanu (ok. 4 cm)

  • Zalewa
  • 1,5 l wody mineralnej

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1,5 łyżki octu

  • 1 łyżka przyprawy do ogórków

Sposób przygotowania

  • Ogórki dokładnie umyj i zamocz w zimnej wodzie na ok. 30 minut.
  • Gałązki kopru opłukaj w wodzie, ząbki czosnku oraz chrzan obierz i pokrój w słupki.
  • Do umytego wcześniej słoika włóż gałązki kopru i rozłóż go tak, aby znajdował się zarówno na dnie jak i po bokach słoika.
  • Ogórki układaj w słoiku dość ciasno, tak aby po wlaniu zalewy nie wypływały na wierzch i nie uległy zepsuciu. Grubsze ogórki poprzekłuwaj widelcem. Między kolejne warstwy wkładaj pokrojony czosnek oraz chrzan.
  • Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę mineralną, wsyp sól oraz cukier, dodaj przyprawę do ogórków, wszystko razem wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda z przyprawami się zagotuje, zdejmij garnek z palnika, dodaj ocet i zamieszaj.
  • Tak przygotowaną zalewą zalej ułożone w słoiku ogórki, tak aby zalewa całkowicie je przykryła.
  • Zamknij słoik i odstaw w ciepłe miejsce np. na kuchennym blacie.
  • Po ok. 2-3 dniach ogórki powinny być już gotowe. Poznasz to po kolorze wody, która zacznie robić się mętna. Z każdym kolejnym dniem ogórki bedą coraz bardziej kwaśne. Najlepiej już po kilku dniach wstawić je do lodówki, aby zatrzymać proces kiszenia.

* WSKAZÓWKI

  • Grubsze ogórki najlepiej ponakłuwać widelcem.
  • Do przygotowania ogórków możecie wykorzystać zarówno szklany słoik jak i naczynie z kamionki.