Strona główna » Naleśniki i placuszki » Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy to kolejna propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Puszysty, delikatny i banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujecie tak naprawdę tylko dwóch składników, aby odmienić swoje śniadanie. Idealny pomysł na posiłek dla dzieci, ale też przekąska na piknik lub do pracy. Możecie go podawać z cukrem pudrem, jogurtem, konfiturą lub też z ulubionymi owocami.

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 2 duże jajka

  • 2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 40 g)

  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu *

  • szczypta soli

  • odrobina masła do posmarowania patelni

  • Do podania
  • cukier puder

  • ulubione owoce

  • konfitura

  • jogurt kokosowy

Sposób przygotowania

  • Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej przez sitko, co sprawi, że omlet będzie bardziej puszysty.
  • Do misy miksera przełóż białka, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. W tym celu możesz użyć miksera ręcznego lub planetarnego. Na tym etapie możesz też dodać cukier jeśli chcesz, aby omlet był słodszy.
  • Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj chwilę na wolnych obrotach, aby piana połączyła się z żółtkami.
  • Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników. Pamiętaj, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ
  • Rozgrzej patelnię (średnica 24 cm) i posmarują ją odrobiną masła lub oleju kokosowego.
  • Gotowe ciasto przełóż na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Omlet smaż na średnim ogniu ok. 7 minut. Po tym czasie odwróć omlet na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 5 minut.
  • Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.

* WSKAZÓWKI

  • Na patelnię o większej średnicy możesz użyć 3 jajek i 3 łyżek mąki.