Omlet biszkoptowy to kolejna propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Puszysty, delikatny i banalnie prosty w przygotowaniu. Potrzebujecie tak naprawdę tylko dwóch składników, aby odmienić swoje śniadanie. Idealny pomysł na posiłek dla dzieci, ale też przekąska na piknik lub do pracy. Możecie go podawać z cukrem pudrem, jogurtem, konfiturą lub też z ulubionymi owocami.
Ilość porcji
1
Czas przygotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
2 duże jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 40 g)
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu *
szczypta soli
odrobina masła do posmarowania patelni
- Do podania
cukier puder
ulubione owoce
konfitura
jogurt kokosowy
Sposób przygotowania
- Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej przez sitko, co sprawi, że omlet będzie bardziej puszysty.
- Do misy miksera przełóż białka, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. W tym celu możesz użyć miksera ręcznego lub planetarnego. Na tym etapie możesz też dodać cukier jeśli chcesz, aby omlet był słodszy.
- Do ubitej piany dodaj żółtka i miksuj chwilę na wolnych obrotach, aby piana połączyła się z żółtkami.
- Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki do połączenia składników. Pamiętaj, aby nie mieszać zbyt długo, ponieważ
- Rozgrzej patelnię (średnica 24 cm) i posmarują ją odrobiną masła lub oleju kokosowego.
- Gotowe ciasto przełóż na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Omlet smaż na średnim ogniu ok. 7 minut. Po tym czasie odwróć omlet na drugą stronę i smaż już bez przykrycia kolejne 5 minut.
- Gotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami.
* WSKAZÓWKI
- Na patelnię o większej średnicy możesz użyć 3 jajek i 3 łyżek mąki.