Strona główna » Obiady i inne potrawy » Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka to nic innego jak kurczak w aromatycznym sosie paprykowym. Jego bazą jest duża ilość słodkiej papryki w proszku, która nadaje mu niepowtarzalny smak. Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które nie wymaga zbyt długiego czasu gotowania. Podane z ryżem i surówką ze świeżych warzyw zachwyci niejednego smakosza. Kurczak w sosie paprykowym to świetny pomysł zarówno na obiad jak i kolację. Najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym, kiedy dni są już coraz krótsze i chłodniejsze, a my potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego.

Po więcej przepisów na dania obiadowe zapraszam tutaj : Obiady i inne potrawy

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy<br>

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka lub indyka

  • 1 duża cebula (ok. 100 g)

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku (ok. 20 g)

  • 1 duży pomidor

  • 140 g czerwonej papryki

  • 100 g żółtej papryki

  • 180 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %

  • 100 ml wody

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
  • Czerwoną i żółtą paprykę oczyść z gniazd nasiennych, przetnij wzdłuż na kilka części, a następnie pokrój w ok. 3 cm paski lub w kostkę.
  • Pomidora razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę.
  • W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i delikatnie zeszklij.
  • Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj słodką paprykę w proszku, wymieszaj i dodaj odrobinę wody, aby papryka się nie przypaliła i nie stała się gorzka.
  • Do garnka dorzuć pokrojonego w plastry kurczaka, wymieszaj, chwilę podsmaż i ponownie dolej niewielką ilość wody. Płynu powinno być niewiele, chodzi o to, aby po dodaniu śmietany sos był odpowiednio gęsty i nie wymagał już zagęszczenia.
  • Dodaj czerwoną i żółtą paprykę oraz startego pomidora, wymieszaj i całość smaż ok. 15-20 minut, aż mięso będzie odpowiednio miękkie. W razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody.
  • Kiedy kurczak będzie już miękki dodaj śmietanę/jogurt wcześniej wymieszaną z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. Całość gotuj jeszcze chwilę, do pojawienia się na powierzchni sosu pierwszych bąbelków.
  • Paprykarz z kurczaka doskonale smakuje podany z ryżem oraz surówką ze świeżych warzyw.