Strona główna » Makarony i inne kluski » Paprykowe tagliatelle

Paprykowe tagliatelle

Paprykowe tagliatelle

Pasta i basta! Te słowa zawsze padają w mojej kuchni kiedy kompletnie nie mam czasu ani pomysłu na gotowanie. Jako, że kulinarne improwizowanie zawsze wychodzi mi najlepiej, to makarony sprawdzają się w takiej sytuacji idealnie. Najczęściej otwieram lodówkę i wyciągam składniki, które na pierwszy rzut oka mogłyby ze sobą współgrać i improwizuje. Tym razem padło na dwie połówki papryki, boczek, cebulę i natkę pietruszki, które pozostały po przygotowaniu wczorajszej sałatki oraz cytrynę i parmezan, które zawsze mam w lodówce. I tak właśnie, z makaronu i kilku dosłownie składników powstało pyszne i aromatyczne danie.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle

  • 5 plastrów boczku *

  • 0,5 czerwonej papryki

  • 0,5 żółtej papryki

  • 1 średnia czerwona cebula

  • sok oraz starta skórka z połowy cytryny

  • ser parmezan

  • natka pietruszki

  • oliwa z oliwek

  • sól do smaku

Składniki na paprykowe tagliatelle

Sposób przygotowania

  • Żółtą i czerwoną paprykę oraz plastry boczku pokrój w cienkie paski, cebulę posiekaj wzdłuż, w drobne piórka.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony boczek i smaż do lekkiego zrumienienia.
  • W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
  • Kiedy makaron się gotuje, do podsmażonego boczku dorzuć pokrojoną paprykę oraz cebulę.
  • Wszystko razem wymieszaj i dodaj jedną lub dwie chochle wody z gotującego się makaronu. Ponieważ zawiera ona skrobię, sprawi, że sos lekko się zagęści i będzie bardziej kremowy.
  • Patelnię przykryj pokrywką i podsmażaj do momentu aż papryka oraz cebula lekko zmiękną.
  • Kiedy papryka i cebula już lekko zmiękną dodaj makaron – bezpośrednio z wody i co ważne, bez przepłukiwania.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, świeżo startą skórkę z połowy cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
  • Całość dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj, aby makaron połączył się z resztą składników.
  • Gorący makaron rozłóż na talerze i polej oliwą wedle uznania.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast boczku możesz dodać również salami, pancette lub dowolną szynkę długodojrzewającą, albo pominąć mięsny dodatek jeśli chcesz przygotować makaron w wersji wegetariańskiej.
  • Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać posiekaną drobno papryczkę chilli.
Paprykowe tagliatelle z parmezanem