Pasta i basta! Te słowa zawsze padają w mojej kuchni kiedy kompletnie nie mam czasu ani pomysłu na gotowanie. Jako, że kulinarne improwizowanie zawsze wychodzi mi najlepiej, to makarony sprawdzają się w takiej sytuacji idealnie. Najczęściej otwieram lodówkę i wyciągam składniki, które na pierwszy rzut oka mogłyby ze sobą współgrać i improwizuje. Tym razem padło na dwie połówki papryki, boczek, cebulę i natkę pietruszki, które pozostały po przygotowaniu wczorajszej sałatki oraz cytrynę i parmezan, które zawsze mam w lodówce. I tak właśnie, z makaronu i kilku dosłownie składników powstało pyszne i aromatyczne danie.
2
30 minut
łatwy
Składniki
200 g makaronu tagliatelle
5 plastrów boczku *
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
1 średnia czerwona cebula
sok oraz starta skórka z połowy cytryny
ser parmezan
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól do smaku
Sposób przygotowania
- Żółtą i czerwoną paprykę oraz plastry boczku pokrój w cienkie paski, cebulę posiekaj wzdłuż, w drobne piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony boczek i smaż do lekkiego zrumienienia.
- W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
- Kiedy makaron się gotuje, do podsmażonego boczku dorzuć pokrojoną paprykę oraz cebulę.
- Wszystko razem wymieszaj i dodaj jedną lub dwie chochle wody z gotującego się makaronu. Ponieważ zawiera ona skrobię, sprawi, że sos lekko się zagęści i będzie bardziej kremowy.
- Patelnię przykryj pokrywką i podsmażaj do momentu aż papryka oraz cebula lekko zmiękną.
- Kiedy papryka i cebula już lekko zmiękną dodaj makaron – bezpośrednio z wody i co ważne, bez przepłukiwania.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, świeżo startą skórkę z połowy cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
- Całość dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj, aby makaron połączył się z resztą składników.
- Gorący makaron rozłóż na talerze i polej oliwą wedle uznania.
* WSKAZÓWKI
- Zamiast boczku możesz dodać również salami, pancette lub dowolną szynkę długodojrzewającą, albo pominąć mięsny dodatek jeśli chcesz przygotować makaron w wersji wegetariańskiej.
- Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać posiekaną drobno papryczkę chilli.