Strona główna » Obiady i inne potrawy » Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Dzisiaj mam dla Was przepis na doskonały wegetariański zamiennik tradycyjnego mięsnego pasztetu, a mianowicie pasztet z cukinii. Pyszny i zdrowy, pełen świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, podany z sosem czosnkowym, jak i na zimno z kromką świeżego pieczywa. Prosty i szybki w przygotowaniu posmakuje nawet największym wielbicielom mięsa. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pasztetu z cukinii znajdziecie w osiedlowym sklepie, jak i na lokalnym bazarku. Cukinię dostaniecie bez problemu przez cały rok, jednak warto sięgać po nią w szczególności w okresie od sierpnia do końca września, kiedy to w naszym kraju trwa na nią sezon i jest wtedy najsmaczniejsza i najtańsza.

Warto więc wprowadzić cukinię do swojego jadłospisu chociażby z tego względu, że jest delikatna w smaku i lekkostrawna, a do tego bogata w minerały wartości odżywcze. Posiada niski indeks glikemiczny i jako jedno z nielicznych warzyw nie gromadzi metali ciężkich.

Po więcej przepisów na pyszne dania z dodatkiem cukinii zapraszam tutaj: Cukinia

Ilość porcji

forma 30 x 14 cm

Czas przygotowania

20 minut + 80 min pieczenie

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 1 kg cukinii (po obraniu i usunięciu miąższu)

  • 2 marchewki (ok. 150 g)

  • 2 cebule ( ok.150 g)

  • 3 małe jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 100 g bułki tartej

  • 60 g kaszy manny

  • 40 g suszonych pomidorów

  • 0,5 łyżeczki kurkumy

  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 190°C (góra-dół).
  • Cukinię dokładnie umyj, osusz, obierz ze skóry i wydrąż miąższ. Jeśli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę, wtedy nie musisz jej obierać.
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą malaksera.
  • Startą cukinię przełóż do dużej miski, posyp 2 łyżeczkami soli, wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na ok. 30 minut, aby puściła sok.
  • W międzyczasie cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju z suszonych pomidorów, powinny tylko lekko zmięknąć.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Suszone pomidory pokrój w drobna kostkę.
  • Cukinię przełóż na sitko i dobrze odciśnij z nadmiaru soku (możesz ją również odcisnąć w dłoniach), chodzi o to, aby pozbyć się jak największej ilości płynu.
  • Do miski przełóż odciśniętą wcześniej cukinię, startą marchewkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone pomidory, jajka, bułkę tartą, kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz ziołowy, tymianek, majeranek, kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia składników.
  • Gotową masę przełóż do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. U mnie jest to forma silikonowa o wymiarach 30 x 14 cm.
  • Formę z pasztetem włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika i piecz ok. 80 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij pasztet z formy.
  • Pasztet z cukinii doskonale smakuje zarówno na ciepło, podany z sosem czosnkowym lub na zimno z kromką świeżego pieczywa.

* WSKAZÓWKI

  • Do pieczenia pasztetu z cukinii możesz użyć również formy silikonowej, której nie musisz już niczym smarować.