Strona główna » Boże Narodzenie » Pierniczki z ciasta dojrzewającego

Pierniczki z ciasta dojrzewającego

Zastanawiasz się, jakie ciasta powinny zagościć na Twoim stole w Boże Narodzenie? Szukasz sprawdzonych przepisów na świąteczne słodkości? Mam coś dla Ciebie! Wśród tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych nie może zabraknąć przede wszystkim pierniczków. Pyszne, delikatne i puchate ciasteczka korzenne, które są nieodzownym elementem Świąt. Jeśli więc szukasz sprawdzonej receptury na pierniczki, które zawsze się udają, musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że posmakują Tobie i Twoim bliskim oraz zapewnią znakomitą dawkę słodyczy na te świąteczne dni!

Ilośc porcji

ok. 150 sztuk

Czas przygotowania

60 minut + czas wyrastania ciasta

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 700 g mąki pszennej

  • 300 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)

  • 500 g miodu

  • 250 g masła

  • 150 ml mleka

  • 3 jajka

  • 100 g ksylitolu

  • 50 g przyprawy korzennej

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

I etap

  • W garnku umieść masło, miód, przyprawę do piernika oraz cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  • Zdejmij garnek z palnika i pozostaw masę do ostygnięcia (masa może być lekko ciepła).
  • Do miski wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną, a następnie dodaj przestudzoną masę miodową, jajka oraz mleko i dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto będzie dość luźne, jednak po okresie leżakowania stężeje i da się bez problemu rozwałkować.
  • Ciasto przełóż do szklanego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce na kilka tygodni.
  • Pierniczki upiecz 6-7 dni przed świętami.

II etap

  • Dojrzałe ciasto na pierniczki wyjmij z lodówki i przełóż na blat/stolnicę.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich kolejno rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość ok. 4-5 mm i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
  • Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 – 11 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  • Upieczone pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze.
  • Przed podaniem możesz udekorować pierniczki lukrem.

* WSKAZÓWKI

  • Ciasto na pierniczki najlepiej zagnieść na 7-8 tygodni przed świętami, ale zagniecione nawet 2 tygodnie przed będzie równie smaczne.
  • Pierniczki możesz bez problemu przechowywać nawet do kilku tygodni w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoiku.
  • Co zrobić, żeby pierniczki szybko zmiękły? Wystarczy do pojemnika z pierniczkami włożyć skórkę z jabłka, którą należy co kilka dni wymienić, aby nie spleśniała. Pierniczki wchłoną wilgoć ze skórki i staną się wilgotne i delikatne.
  • Pierniczki możesz upiec nawet 2 tygodnie przed podaniem. Im dłużej będą leżakować, tym będą bardziej miękkie i delikatne.