Zastanawiasz się, jakie ciasta powinny zagościć na Twoim stole w Boże Narodzenie? Szukasz sprawdzonych przepisów na świąteczne słodkości? Mam coś dla Ciebie! Wśród tradycyjnych wypieków bożonarodzeniowych nie może zabraknąć przede wszystkim pierniczków. Pyszne, delikatne i puchate ciasteczka korzenne, które są nieodzownym elementem Świąt. Jeśli więc szukasz sprawdzonej receptury na pierniczki, które zawsze się udają, musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję, że posmakują Tobie i Twoim bliskim oraz zapewnią znakomitą dawkę słodyczy na te świąteczne dni!
ok. 150 sztuk
60 minut + czas wyrastania ciasta
średni
Składniki
700 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
500 g miodu
250 g masła
150 ml mleka
3 jajka
100 g ksylitolu
50 g przyprawy korzennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
I etap
- W garnku umieść masło, miód, przyprawę do piernika oraz cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
- Zdejmij garnek z palnika i pozostaw masę do ostygnięcia (masa może być lekko ciepła).
- Do miski wsyp mąkę, sól i sodę oczyszczoną, a następnie dodaj przestudzoną masę miodową, jajka oraz mleko i dokładnie wyrób ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką). Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto będzie dość luźne, jednak po okresie leżakowania stężeje i da się bez problemu rozwałkować.
- Ciasto przełóż do szklanego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia, przykryj ściereczką i wstaw do lodówki lub odstaw w inne chłodne miejsce na kilka tygodni.
- Pierniczki upiecz 6-7 dni przed świętami.
II etap
- Dojrzałe ciasto na pierniczki wyjmij z lodówki i przełóż na blat/stolnicę.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Ciasto podziel na kilka części i każdą z nich kolejno rozwałkuj (podsypując mąką) na grubość ok. 4-5 mm i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty.
- Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 – 11 minut, do lekkiego przyrumienienia.
- Upieczone pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszcze.
- Przed podaniem możesz udekorować pierniczki lukrem.
* WSKAZÓWKI
- Ciasto na pierniczki najlepiej zagnieść na 7-8 tygodni przed świętami, ale zagniecione nawet 2 tygodnie przed będzie równie smaczne.
- Pierniczki możesz bez problemu przechowywać nawet do kilku tygodni w szczelnie zamkniętej puszcze lub słoiku.
- Co zrobić, żeby pierniczki szybko zmiękły? Wystarczy do pojemnika z pierniczkami włożyć skórkę z jabłka, którą należy co kilka dni wymienić, aby nie spleśniała. Pierniczki wchłoną wilgoć ze skórki i staną się wilgotne i delikatne.
- Pierniczki możesz upiec nawet 2 tygodnie przed podaniem. Im dłużej będą leżakować, tym będą bardziej miękkie i delikatne.