Strona główna » Piernik z orzechami

Piernik z orzechami

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w kuchni królują korzenne przyprawy, aromaty miodu i cynamonu. Piernik z orzechami to klasyczny wypiek, który nie tylko wypełni dom magicznym zapachem, ale z pewnością stanie się ulubieńcem Twojej rodziny. Aromatyczny, wilgotny i pełen smaku – to pyszny deser na wigilijny stół i świąteczne spotkania. Doskonale komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub grzańca. Idealny piernik na ostatnią chwilę, gdyż jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – zachwycający! Wypróbuj ten przepis i poczuj prawdziwy smak Świąt.

Servings

keksówka 36 x 11,5 x 8 cm

Prep time

30 minut + czas pieczenia

Cooking time

łatwy

Składniki

  • 450 g mąki krupczatki

  • 200 g masła

  • 70 g zmielonego ksylitolu lub cukru pudru

  • 180 g płynnego miodu

  • 15 g kakao

  • 15 g przyprawy korzennej

  • 250 g śmietany 18%

  • 4 duże jajka

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 80 g wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  • Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę korzenną oraz sodę.
  • Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
  • W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Dodawaj kolejno po jednym żółtku, a następnie wlej miód i miksuj do połączenia składników.
  • Do masy dodawaj naprzemiennie mąkę oraz śmietanę i mieszaj dalej do połączenia składników.
  • Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, przełóż ją do powstałej wcześniej masy i za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy.
  • Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
  • Po upieczeniu pozostaw piernik do ostygnięcia.
  • Gotowy piernik możesz polać polewą czekoladową, udekorować orzechami lub kremem śmietankowym.

    Przygotowanie kremu śmietankowego:
    W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powinno trwać to około 3-5 minut, aby krem zyskał odpowiednią lekkość.
    Do ubitego masła dodaj schłodzony serek śmietankowy (typu Philadelphia) i miksuj, aż składniki dobrze się połączą, a krem będzie gładki i kremowy.
    Jeśli krem wydaje się zbyt miękki, wstaw go na kilka minut do lodówki przed nakładaniem.