
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w kuchni królują korzenne przyprawy, aromaty miodu i cynamonu. Piernik z orzechami to klasyczny wypiek, który nie tylko wypełni dom magicznym zapachem, ale z pewnością stanie się ulubieńcem Twojej rodziny. Aromatyczny, wilgotny i pełen smaku – to pyszny deser na wigilijny stół i świąteczne spotkania. Doskonale komponuje się z kubkiem gorącej herbaty lub grzańca. Idealny piernik na ostatnią chwilę, gdyż jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy – zachwycający! Wypróbuj ten przepis i poczuj prawdziwy smak Świąt.
keksówka 36 x 11,5 x 8 cm
30 minut + czas pieczenia
łatwy
Składniki
450 g mąki krupczatki
200 g masła
70 g zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
180 g płynnego miodu
15 g kakao
15 g przyprawy korzennej
250 g śmietany 18%
4 duże jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g wyłuskanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, przyprawę korzenną oraz sodę.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
- W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Dodawaj kolejno po jednym żółtku, a następnie wlej miód i miksuj do połączenia składników.
- Do masy dodawaj naprzemiennie mąkę oraz śmietanę i mieszaj dalej do połączenia składników.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, przełóż ją do powstałej wcześniej masy i za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników.
- Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane orzechy.
- Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
- Po upieczeniu pozostaw piernik do ostygnięcia.
- Gotowy piernik możesz polać polewą czekoladową, udekorować orzechami lub kremem śmietankowym.
Przygotowanie kremu śmietankowego:
W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powinno trwać to około 3-5 minut, aby krem zyskał odpowiednią lekkość.
Do ubitego masła dodaj schłodzony serek śmietankowy (typu Philadelphia) i miksuj, aż składniki dobrze się połączą, a krem będzie gładki i kremowy.
Jeśli krem wydaje się zbyt miękki, wstaw go na kilka minut do lodówki przed nakładaniem.
