Strona główna » Piszinger – wafle z kremem czekoladowym

Piszinger – wafle z kremem czekoladowym

Są desery, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, a piszingier, czyli chrupiące wafle przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, to jeden z nich. Prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i pełen głębokiego smaku kakao oraz mleka w proszku. Wystarczy kilka składników, by stworzyć słodką przekąskę i to dosłownie w kilka chwil. Prosty, a jednocześnie niezwykle pyszny deser– idealny na każdą okazję!

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 4 duże kwadratowe wafle tortowe

  • 200 ml mleka

  • 100 g cukru

  • 200 g masła

  • 20 g kakao

  • 300 g mleka w proszku

Sposób przygotowania

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, mleko oraz kakao, mieszaj, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  • Do schłodzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Powinna powstać gęsta i jednolita masa.
  • Jeszcze ciepłym krem przekładaj wafle (większe otwory wafla powinny znaleźć się na górze), lekko dociskając każdą warstwę. Postaraj się aby wszystkie wgłębienia wafli były dobrze wypełnione masą.
  • Owiń całość folią lub papierem do pieczenia i obciąż np. deską lub książką na kilka godzin, aby wafle dobrze się skleiły.
  • Po tym czasie pokrój na prostokąty lub trójkąty i delektuj się smakiem!
  • Wafle możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku dni. Najsmaczniejsze są jednak do 2 dni.

* Wskazówki

  • Masa dość szybko gęstnieje, dlatego najlepiej przekładać wafle jeszcze lekko ciepłym kremem.
  • Wafle przechowuj w suchym miejscu, aby nie zrobiły się “gumowe”.