
Są desery, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, a piszingier, czyli chrupiące wafle przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, to jeden z nich. Prosty w przygotowaniu, bez pieczenia i pełen głębokiego smaku kakao oraz mleka w proszku. Wystarczy kilka składników, by stworzyć słodką przekąskę i to dosłownie w kilka chwil. Prosty, a jednocześnie niezwykle pyszny deser– idealny na każdą okazję!
Ilość porcji
25
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
4 duże kwadratowe wafle tortowe
200 ml mleka
100 g cukru
200 g masła
20 g kakao
300 g mleka w proszku
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, mleko oraz kakao, mieszaj, aż składniki się połączą, a cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Do schłodzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Powinna powstać gęsta i jednolita masa.
- Jeszcze ciepłym krem przekładaj wafle (większe otwory wafla powinny znaleźć się na górze), lekko dociskając każdą warstwę. Postaraj się aby wszystkie wgłębienia wafli były dobrze wypełnione masą.
- Owiń całość folią lub papierem do pieczenia i obciąż np. deską lub książką na kilka godzin, aby wafle dobrze się skleiły.
- Po tym czasie pokrój na prostokąty lub trójkąty i delektuj się smakiem!
- Wafle możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku dni. Najsmaczniejsze są jednak do 2 dni.
* Wskazówki
- Masa dość szybko gęstnieje, dlatego najlepiej przekładać wafle jeszcze lekko ciepłym kremem.
- Wafle przechowuj w suchym miejscu, aby nie zrobiły się “gumowe”.
