Strona główna » Obiady i inne potrawy » Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to obok pierogów czy kopytek jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które uwielbiają prawdopodobnie wszyscy. Zdania podzielone są chyba tylko w jednej kwestii – na słodko czy na słono? U mnie bez zastanowienia zawsze będzie jedna odpowiedź – oczywiście, że na słono. Przepisów jak i metod przyrządzania placków ziemniaczanych znajdziecie zapewne bez liku, natomiast ja chciałabym podzielić się z Wami moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na jedyne w swoim rodzaju wytrawne placki ziemniaczane. Placki, które są delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz, z dodatkiem cebuli oraz kiełbasy, a do tego podane w towarzystwie pysznego sosu czosnkowego, jogurtowo-koperkowego lub ketchupu. Pamiętajcie jednak, że dobry przepis to jedno, a wybór odpowiednich ziemniaków to drugie. Aby placki wyszły chrupiące i delikatne najlepiej wybierać odmiany ziemniaków typu B lub C, czyli bardziej mączyste i suche.

Ilość porcji

ok. 35 sztuk

Czas przygotowania

20 minut + smażenie

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków *

  • 1 duża cebula (ok. 100 g)

  • 100 g kiełbasy (opcjonalnie)

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • Do podania
  • ketchup

  • śmietana

  • sos czosnkowy

  • sos jogurtowo-koperkowy

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu malaksera z odpowiednią tarczą. Starte ziemniaki odstaw na kilka minut, aby puściły sok, który następnie zlej do osobnego naczynia, poczekaj kilka minut i delikatnie wylej płyn, a powstałą na dnie skrobię przełóż do startych ziemniaków.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Kiełbasę pokrój z drobną kostkę.
  • Do miski ze startymi ziemniakami dodaj jajko, cebulę, mąkę, kiełbasę, pieprz ziołowy i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej (powinien być dobrze rozgrzany), a następnie nakładaj łyżką porcję masy ziemniaczanej i każdy placek delikatnie rozpłaszcz. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Placki ziemniaczane doskonale smakują podane z sosem jogurtowo-koperkowym, czosnkowym lub ketchupem.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania placków wybierz bardziej mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają więcej skrobi takie jak: Tajfun, Bryza, Owacja, Soraya itp.
  • Aby placki ziemniaczane były chrupiące olej na patelni powinien być dobrze rozgrzany. Postaraj się również nie dodawać do masy ziemniaczanej zbyt dużo mąki, ponieważ jej nadmiar sprawi, że placki będą gumowe.