Strona główna » Naleśniki i placuszki » Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to idealny pomysł na leniwe weekendowe śniadanie, ale również doskonały sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Są puszyste i delikatne w smaku, a do tego szybkie w przygotowaniu. Idealny pomysł, aby odmienić klasyczne śniadanie i zachwycić domowników. Gwarantuje, że placuszki posmakują nie tylko dzieciom, ale również dorośli chętnie będą je pałaszować. W naszym domu to obowiązkowy element późnego niedzielnego śniadania 🙂

Placuszki bananowe smakują wyśmienicie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą więc idealne jako pożywna przekąska w ciągu dnia, którą możecie zabrać ze sobą do pracy lub wrzucić swoim pociechom do lunchboxa. Wyśmienicie smakują podane z jogurtem kokosowym i owocami, polane syropem klonowym. Możecie je serwować ze wszystkim, na co tylko macie ochotę. Musicie koniecznie spróbować!

Ilość porcji

30 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwe

Składniki

  • 4 dojrzałe banany (ok. 400 g)

  • 5 jajek

  • 160 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej kokosowy do smażenia *

  • Do podania
  • ulubione owoce

  • syrop klonowy

  • jogurt naturalny lub kokosowy

  • konfitura

Sposób przygotowania

  • Do przygotowania ciasta na placuszki możesz użyć malaksera lub blendera ręcznego.
  • Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Kawałki bananów przełóż do misy malaksera, dodaj jajka i dokładnie zmiksuj na puszystą masę.
  • Do zblendowanej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość miksuj do połączenia składników.
  • Rozgrzej patelnię (najlepiej sprawdzi się tutaj patelnia do naleśników), a następnie używając np. pędzelka silikonowego posmaruj ją cienko olejem kokosowym. Nakładaj po 1 łyżce stołowej ciasta na każdy placuszek, zachowując między nimi odstępy. Przed smażeniem kolejnej partii patelnię najlepiej ponownie posmarować olejem kokosowym. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 placuszków o średnicy 8 cm.
  • Placuszki smaż z każdej stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki najczęściej przekładam na talerz i przykrywam folią aluminiową, aby nie wystygły.
  • Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, a ich nadmiar możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia.

* WSKAZÓWKI

  • Do smażenia placuszków bananowych możesz również użyć oleju rzepakowego, jednak olej kokosowy nadaje im delikatny kokosowy aromat.
  • Placuszki możesz podawać z czym tylko masz ochotę. Idealnie sprawdzi się tutaj jogurt kokosowy lub naturalny, domowa konfitura, miód, syrop klonowy oraz ulubione owoce.