Placuszki orkiszowe z jabłkami i malinami, to doskonała propozycja na pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Są smaczne i sycące, a do tego proste i ekspresowe w przygotowaniu. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je więc zabrać na piknik lub wrzucić do śniadaniówki. Te szybkie placuszki będą idealne dla większych dzieci oraz dla niemowlaków, już na początku rozszerzania diety. Bez problemu poradzą sobie z nimi małe rączki. Placuszki orkiszowe można podać z jogurtem naturalnym oraz ulubionymi owocami.
25 sztuk
30 minut
łatwy
Składniki
150 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
2 jajka
150 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 średnie jabłko
kilka malin świeżych lub mrożonych
jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Maliny świeże lub mrożone podziel na mniejsze części.
- Do miski wsyp mąkę orkiszową, wlej mleko, dodaj jajka, proszek do pieczenia oraz starte jabłko i maliny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, do połączenia składników.
- Rozgrzej patelnie i posmaruj ją odrobiną oleju kokosowego lub oliwą. Na rozgrzaną patelnie wykładaj łyżką ciasto (1 duża łyżka = 1 placuszek) i smaż z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
- Gotowe placuszki podawaj z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Placuszki smakują wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno.